favicon

Młynci – czyli naleśniki po ukraińsku

mlynci-ukrainskie-nalesniki-scaled

Polacy kochają naleśniki, a świadectwem tego są liczne naleśnikarnie, które wyrastają w naszych miastach jak grzyby po deszczu. Czy więc w kwestii naleśników coś jeszcze może zaskoczyć? Okazuje się, że tak, bo naleśniki po ukraińsku, czyli młynci, są u nas wciąż ewenementem. A szkoda, bo to pyszne, sycące danie, które można podawać na wiele sposobów.

Jak podawać młynci — ukraińskie naleśniki

Głównym elementem, który różni najbardziej popularne w Polsce naleśniki od ich ukraińskich odpowiedników, jest sposób podania. U nas bardzo popularne są naleśniki wypełnione różnymi farszami i podawane bezpośrednio, bez dalszej obróbki. Z kolei młynci muszą być smażone. Dwukrotnie. Najpierw smaży się same naleśniki, a drugie smażenie, najlepiej w głębokim tłuszczu, odbywa się już po nadzianiu farszem. Przed smażeniem naleśniki smaruje się rozkłóconym jajkiem lub obtacza w jajku i bułce tartej.

Naleśniki ukraińskie można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Bardzo popularny jest znany też w Polsce farsz ze słodkiego sera, który po usmażeniu zyskuje nadzwyczajną delikatność. Często jako danie deserowe czy słodka przekąska występują młynci z kwaskowatymi jabłkami i cynamonem.

Z kolei na słono bardzo popularny jest farsz taki jak do pierogów ukraińskich, czyli z sera i ziemniaków. Jednak niekwestionowanym hitem kuchni ukraińskiej są młynci z mięsem i ziemniakami, nazywane czasem naleśnikami po lwowsku.

Jest jeszcze jeden element, który odróżnia polskie naleśniki od ukraińskich. To dodatek śmietany. Jest to punkt obowiązkowy przy serwowaniu zarówno ukraińskich naleśników na słodko, jak i na słono. Czasem oprócz śmietany pojawiają się też inne zimne sosy, ale najbardziej klasyczna wersja, to ta ze śmietaną.

Jak przygotować młynci — przepis na naleśniki po ukraińsku

Pierwszym krokiem do przygotowania młynci jest usmażenie naleśników. Nie ma tu żadnych różnic między tym, jak robi się je w Polsce i na Ukrainie.

Potrzebne są:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej, żeby ciasto było bardziej pulchne)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Składniki wymieszać ze sobą ręcznie lub w mikserze na gęstą, lejącą się masę. Odstawić na około 15 min by się napowietrzyło. Patelnię rozgrzać i posmarować tłuszczem. Najlepiej zrobić to tylko raz, a nie przed smażeniem każdego naleśnika. Ewentualnie smarowanie powtórzyć, gdy placki zaczynają przywierać.

Gdy naleśniki są gotowe, można zabrać się za farsz. Najbardziej znane nadzienie do młynci powstaje z ziemniaków i mięsa.

  • Ok. ½ kg ziemniaków
  • 300 g gotowanej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i zmielić. Ugotowaną wołowinę zmielić w maszynce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulę. Dodać mięso i przesmażyć, a następnie dołożyć 2 łyżki musztardy i zmielone ziemniaki. Po podsmażeniu wszystkiego razem przez około 10 min farsz jest gotowy.

Naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć w trójkąty i posmarować rozkłóconym jajkiem. Młynci smażyć na oleju i podawać gorące z dodatkiem śmietany.

Kategorie produktów