Słoneczniki łuskane

Pogryzanie ziaren słonecznika jest dla Ukraińców tak charakterystyczne, jak dla Amerykanów żucie gumy. Przysmak ten towarzyszy przyjacielskim spotkaniom i samotnym spacerom. Sąsiedzi ze Wschodu cenią przy tym nie odmiany o dużych pestkach dostępne w naszych marketach, ale małe czarne ziarenka oleistych gatunków.
Przeczytaj, dlaczego warto jeść łuskany słonecznik prażony i nie tylko, a także jak można go wykorzystać w kuchni.

Słonecznik czarny w sklepach Best Market

W naszych sklepach oferujemy czarny słonecznik smażony. Prażenie słonecznika nadaje ziarnom dodatkowego charakteru i chrupkości. Jak się praży słonecznik? Zasada jest bardzo prosta: ziarna wysypuje się na suchą patelnię lub blachę, a następnie umieszcza na piecu lub w piekarniku, pilnując by nie uległy przypaleniu.
Najpopularniejszy jest słonecznik prażony solony, stanowiący zdrową i smaczną alternatywę dla chipsów czy paluszków. Swoich fanów ma także słonecznik prażony z przyprawami. Wielbiciele łakoci wybiorą zapewne słonecznik w karmelu lub słonecznik w czekoladzie.
Zachęcamy do zakupu pestek słonecznika wiodących ukraińskich firm, takich jak Homka czy Semki. Jeśli chodzi o nasiona słonecznika cena jest bardzo przystępna i zależy od wagi produktu. Do wyboru masz opakowania różnej wielkości – od małych, mieszczących się w kieszeni, po starczające na dłużej, większe paczki.

Prażony słonecznik jako składnik zdrowej diety

Ziarna słonecznika to samo zdrowie. Zawierają one mnóstwo składników odżywczych wpływających na poprawę kondycji całego organizmu.
Słonecznik zawiera fitosterole, czyli oleje roślinne bardzo podobne do znajdującego się w naszym krwiobiegu cholesterolu. Ich regularne przyjmowanie sprawia, że cholesterol jest w pewnym stopniu wypierany, a nam przestaje zagrażać miażdżyca.

Nad zwiększeniem konsumpcji słonecznika powinny zastanowić się także pary starające się o dziecko. Zawarta w ziarnach witamina E pozytywnie wpływa na płodność u mężczyzn, a kobietom ułatwia bezproblemowe donoszenie ciąży. Co więcej, witamina E to naturalny przeciwutleniacz, wyraźnie wygładzający zmarszczki i opóźniający starzenie się komórek.
Z kolei kwasy omega-6 obecne w słoneczniku łuskanym przeciwdziałają rozwojowi niektórych typów nowotworów, a wysoka zawartość błonnika poprawia perystaltykę jelit i usprawnia funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
Jeśli więc zastanawiasz się, po jaką przekąskę sięgnąć, bez wahania zamień chipsy na rosyjski słonecznik solony. Warto przy tym pamiętać, że łuskany słonecznik zostaje podczas procesu mechanicznego obierania pozbawiony sporej części cennych składników – dlatego też w miarę możliwości wybierz produkt w łupinkach.

Słonecznik prażony – pomysły na pyszne dania

W kuchni słonecznik przyda się zarówno do dań wytrawnych, jak i do domowych łakoci. Ma bardzo liczne zastosowania a pole do kulinarnych eksperymentów jest ograniczone tylko przez fantazję kucharza.
Oczywiście ukraiński słonecznik prażony można wsypać bezpośrednio do sałatki lub do owsianki, która nabierze dzięki niemu wyrazistego smaku i kuszącej chrupkości. Ziarna łuskane warto wmieszać do panierki i obtoczyć w niej mięso, rybę czy nawet niektóre warzywa.
Dodaj rosyjski słonecznik do domowego chleba. Posyp nim przed pieczeniem bułeczki lub muffinki. Wmieszaj do dietetycznych owsianych lub razowych ciastek. Ziarna są także niezastąpionym dodatkiem do sporządzonej samodzielnie granoli czy do zdrowych, energetycznych batonów.
A może skusisz się na przygotowanie domowej słonecznikowej chałwy lub na pyszny krem kajmakowy ze słonecznikiem? Wszystkie niezbędne składniki kupisz w Best Market.