Ciasta ukraińskie
Słodycze, a wśród nich ciasta, są doskonałym zwieńczeniem obiadu albo samodzielną przekąską, którą można zjeść na przykład na podwieczorek. Ciężko wyobrazić sobie bez nich uroczystości, imprezy rodzinne czy obchodzenie świąt. Ukraińskie ciasta odznaczają się harmonijnym łączeniem smaków, a wiele z nich odwołuje się do wielowiekowych tradycji kuchni powstałej na skrzyżowaniu Wschodu i Zachodu.
Ukraińskie przysmaki – miodownik i ciasto praskie
Torty i ciasta z Ukrainy są zwykle przekładane różnego rodzaju masami. Do ich wykonania używa się orzechów, miodu, budyniu, czekolady i bakalii. Charakterystyczne dla tych słodyczy jest m.in. grelażowanie orzechów czyli obsmażanie ich na patelni w karmelu, a następnie dodawanie do mas lub jako ozdoby ciast.Do najbardziej tradycyjnych ciast ukraińskich należy miodownik. Składa się on z cienkich płatów miodowego ciasta przełożonego masą i posypanych orzechami. Składniki te są bardzo charakterystyczne dla ukraińskiej kuchni, która bazuje w dużym stopniu na lokalnych surowcach, które były tu dostępne od wieków. Do historii tych terenów nawiązuje znane również w Polsce ciasto Napoleon, w którym między płatami ciasta kruchego znajduje się gęsta masa budyniowa.
Ciasta i torty z Ukrainy
Na ukraińskich stołach często goszczą torty i ciasta, których receptury powstały w okresie ZSRR. Wiele z nich powstało w Moskwie, ale obecnie traktowane są jako typowe dla kuchni ukraińskiej. Należy do nich przede wszystkim Ciasto Praskie, którego nazwa wywodzi się od moskiewskiej cukierni Praga. Jej cukiernik, Władimir Guralnik, szkolił się w Pradze, gdzie poznał recepturę słynnego tortu Sacher. Zmodyfikował ją i tak powstało czekoladowe Ciasto Praskie.
Orzechowy Tort kijowski
Jednak zdecydowanym królem ukraińskich ciast, któremu popularnością próbują dorównać m.in. ciasto Złoty Kluczyk czy Ciasto truflowe, jest Ciasto po Kijowsku nazywane też Tortem Kijowskim. To niemalże narodowy symbol ukraińskiej kuchni, wywodzący się z kijowskiej fabryki cukierniczej, będącej dziś częścią koncernu
Roshen. Upieczony po raz pierwszy w 1956 r. do dziś wykonywany jest według swojej pierwotnej receptury. Tort ma wiele odmian, ale charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym kremem, bogatymi ozdobami i dodatkiem orzechów, które dodają mu charakteru.