Login
Zaloguj się
Nie masz konta?
0,00 
0
Kategorie
Szukaj
Menu

Sery z Ukrainy i Rosji

Wyświetlanie 1–24 z 30 wyników

Sery ze Wschodu – niedocenione bogactwo smaków
Kraje leżące w Europie Wschodniej nie są szeroko kojarzone z produkcją serów. Tymczasem, dzięki sięgającym zamierzchłych czasów tradycjom pasterskim można tu znaleźć bogactwo nabiału, w tym wspaniałe sery o różnej konsystencji i zastosowaniu. Sery białe i żółte, surowe, wędzone, parzone i podpuszczkowe, wytwarzane z mleka krowiego, bawolego, owczego i koziego. Są wspaniałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek oraz dań gorących.

Tradycyjne sery z Ukrainy

Rozległe ukraińskie góry to miejsce, gdzie do dziś zachowała się tradycyjna gospodarka pasterska. Na połoninach każdego roku bacowie wypasają stada owiec i krów, a w bacówkach produkowane są sery. Można je kupić wędrując przez Czarnohorę, Czywczyny, Borżawę czy inne części ukraińskich Karpat. Ale nie trzeba jechać aż tam by spróbować tych przysmaków. Sery ukraińskie dostępne są także w sklepach. Delikatna, słonawa bryndza, ser warkocz wędzony czy ser warkocz to produkty wywodzące się z tradycji karpackiego pasterstwa.

Litewski ser dojrzewający Dziugas

Z kolei na nizinnych obszarach Litwy produkowany jest wspaniały dojrzewający ser Dziugas. Jego tradycje sięgają 1924 r., gdy w Telszach założono mleczarnię. Dziugas dojrzewa minimum 12 miesięcy, ale są też jego rodzaje, które zyskują smak i aromat nawet kilka lat. Ser, który porównywany jest często do włoskiego parmezanu od lat zdobywa uznanie na targach branżowych i przywozi z nich wyróżnienia oraz nagrody. Świetnie sprawdza się do kanapek, sałatek lub jako element deski serów podawany np. z winogronami.

Ser Adygejski z Kaukazu

Sery z Rosji i Ukrainy robią karierę na stołach za naszą wschodnią granicą, a coraz liczniej trafiają też do Polski. Wśród nich jednym z hitów jest ser Adygejski wywodzący się z kuchni czerkieskiej. Ta niewielka grupa etniczna z północno-zachodniego Kaukazu od wieków wytwarzała delikatny, gęsty ser o intensywnym smaku. W latach osiemdziesiątych XX w. trafił on do masowej produkcji w Związku Radzieckim i od tego czasu jest cały czas wśród najchętniej kupowanych w Rosji. Dzięki swoim właściwościom, w tym odporności na wysokie temperatury świetnie nadaje się nie tylko do kanapek czy jako przekąska, ale także do dań gorących. Wykorzystywany jest m.in. do produkcji sosu serowego z kolendrą oraz podawany smażony na maśle.

Ser Suluguni z Gruzji

Mówiąc o Kaukazie nie sposób nie wspomnieć o serach gruzińskich. One także wywodzą się z tradycji pasterskich tego kraju. Najbardziej znanym jest ser Suluguni, którego historia sięga czasów starożytnych. To część wielkiego kulinarnego dziedzictwa Gruzji i trudno sobie wyobrazić tutejszą kuchnię, w tym słynne chaczapuri bez sera z Gruzji. Solankowy ser parzony o kwaskowatym smaku produkuje się z mleka krowiego i bawolego. Będzie pysznym uzupełnieniem śniadania, sałatki lub nadzieniem do ciasta.

 

Koszyk

0
image/svg+xml

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Wyślij CV
W CV prosimy o umieszczenie klauzuli:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu tej oraz przyszłych rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).