Ostatnie lata to okres wzrostu świadomości dietetycznej. Coraz częściej zastanawiamy się nad tym, co jemy i pijemy – czytamy etykiety artykułów, wybieramy naturalne składniki i chętnie powracamy do tradycyjnych przepisów. Jednym z produktów przeżywających renesans jest chlebowy napój – kwas chlebowy.

Pomimo zawartości niewielkiej ilości alkoholu, kwas chlebowy zalicza się do napojów bezalkoholowych. Powstaje on w procesie fermentacji chleba z cukrem lub owocami oraz z drożdżami i wodą. Podobnymi produktami co kwas chlebowy napój są podpiwek oraz kwas miodowy. Pochodzący z odpadów produkcji kawy zbożowej podpiwek jest rodowicie polski, wytwarzany z miodu i owoców kwas miodowy produkuje głównie Litwa, a kwas chlebowy Ukraina.

Dowiedz się, jakie właściwości ma kwas chlebowy, gdzie można kupić ten napój oraz dlaczego warto wybierać produkty naturalne, jak wysokiej jakości kwas chlebowy Obolon.

Kwas chlebowy: właściwości

Prawdziwy kwas chlebowy skład ma niezwykle prosty. To chleb lub wyciąg z chleba (żytniego, lub razowego), cukier (np. fruktoza z owoców) oraz drożdże i woda. Fruktoza może pochodzić z użytych do produkcji słodkich owoców, takich jak śliwki czy maliny.
Jak smakuje kwas chlebowy? Bywa on porównywany do piwa lub do napojów typu cola. Jest słodko – kwaśny z odrobiną goryczki. Wyczuwalny jest w nim chleb, drożdże oraz ewentualnie owoce, przyprawy lub miód – jeśli były dodane. W konsekwencji fermentacji jest napojem delikatnie gazowanym. Doskonale orzeźwia w upalne dni.

A czy kwas chlebowy jest zdrowy? Podobnie jak w przypadku wielu tradycyjnych receptur, także i napój kwas chlebowy ma liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim łagodzi dolegliwości układu trawiennego, takie jak niestrawność, zgaga i uczucie ciężkości. Dzieje się to za sprawą wysokiej zawartości bakterii kwasu mlekowego, czyniącego kwas chlebowy naturalnym probiotykiem, wspomagającym trawienie, przemianę materii i usuwanie toksyn, co sprzyja także zrzucaniu zbędnych kilogramów.

Ale ukraiński kwas chlebowy zdrowy jest nie tylko na żołądek. Ten wyjątkowy napój zawiera witaminy i minerały mające zbawienny wpływ na cały organizm. Witaminy z grupy B regulują metabolizm, usprawniają pracę mózgu i działają antydepresyjnie i uspokajająco. Witamina C podnosi odporność, zwiększa przyswajalność żelaza, obniża stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, przyspiesza gojenie ran i złamań. Witamina E regeneruje mięśnie i pomaga dbać o oczy. Selen wspomaga pracę tarczycy i ma działanie przeciwnowotworowe. Cynk odpowiada za zdrowe kości, skórę, włosy i paznokcie.

Kwas chlebowy ukraiński, kwas chlebowy białoruski, kwas chlebowy litewski

Kwas chlebowy gości na słowiańskich stołach od X wieku i możemy się spotkać z nazewnictwem odwołującym się do różnych krajów. Jednak kwas ukraiński, kwas chlebowy lidzki (czyli białoruski) oraz kwas litewski tak naprawdę nie różnią się od siebie. Mogą zawierać dodatki innych owoców czy miodów, jednak niezmienny pozostaje ich orzeźwiający smak i korzystne działanie na organizm.

Zachęcamy do zakupu naturalnego kwasu chlebowego, takiego jak bardzo lubiany przez konsumentów Obolon kwas chlebowy, u bezpośrednich importerów. Wybierz nasz sklep internetowy, oferujący kvas chlebowy, gdzie kupić można także inne pyszne produkty spożywcze ze Wschodu. Zapraszamy także do zakupów w naszych sklepach stacjonarnych, w których mieszkańcy Warszawy, Krakowa i Łodzi zawsze dostaną pyszny i zdrowy kwas chlebowy z Ukrainy.