Trudno chyba byłoby spotkać kogoś, kto nie wie, co to za cukierek krówka. Słodycze te występują w wielu odmianach, także z najróżniejszymi dodatkami. Swoich zagorzałych wielbicieli mają zarówno krówki kruche, jak i krówki ciągutki. W naszym sklepie znajdziesz pyszne krówki ukraińskie o kremowym smaku i idealnej konsystencji.
Także nasi sąsiedzi ze Wschodu doceniają wyjątkowy smak tych łakoci. Ukraińskie krówki nie różnią się mocno od polskich, jednak mają kilka cech charakterystycznych sprawiających, że są one rozpoznawalne i również w Polsce znalazły swoich fanów.

Krówka cukierek, który zrobił karierę

Choć krówki są znane w większości krajów słowiańskich, to oryginalnie powstały w Polsce międzywojennej. Ich twórca zapewne nie spodziewał się, że tak łatwy przepis przełoży się na tak ogromny sukces.
Te przepyszne słodycze mają bardzo prosty skład i nieskomplikowany sposób przygotowania. Miesza się w tym celu mleko, masło i cukier, w różnych wariantach, w zależności od oczekiwanego efektu (np. mleko może być skondensowane a cukier można zastąpić syropem).
Choć większość konsumentów ma swoje preferencje w zakresie kruchości, nie istnieje wzorcowa krówka, cukierki zmieniają konsystencję z czasem. Tuż po przygotowaniu masa jest lejąca i bardzo kleista, pozostawia się ją nawet na kilka dni do stężenia. Dopiero później karmelki można kroić i pakować w papierki. Proces krystalizacji nie zostaje jednak w tym momencie zatrzymany – z cukierka ciągliwego na całej powierzchni krówka stopniowo staje się krucha, poczynając od warstw zewnętrznych. Wielu smakoszy uważa, że krówka idealna to taka, która ma twardszą otoczkę i klejące, półpłynne wnętrze.
Przy zakupie krówki cena na pewno nie nadwyręży naszego budżetu: ze względu na niewielką ilość łatwo dostępnych składników, słodycze te należą nie tylko do najsmaczniejszych, ale i do najtańszych. Cena może się wahać w zależności od dodatków, jakie znajdą się w cukierku. Poza klasycznymi krówkami możemy aktualnie wybierać z całej gamy produktów z dodatkiem np. kakao, rodzynek, ziaren słonecznika czy orzechów.

Korivka: krówki z Ukrainy

Ukraińskie cukierki krówki są w składzie podobne do polskich. Najpopularniejsza jest aktualnie Korivka Roshen – słodycze tej firmy podbijają polski rynek z uwagi na ich bardzo wysoką jakość, pyszny smak i przystępne ceny.
Cukierki krówki z Ukrainy są najczęściej kruche z zewnątrz i ciągnące w środku. Przeważnie są one słodsze od polskich produktów, co czyni z nich idealną drobną przekąskę – nie ma ryzyka zjedzenia na raz całego opakowania.
Największą różnicą w stosunku do polskich krówek, jest czekoladowa polewa, charakteryzująca krówki lwowskie. Krówki w czekoladzie z Ukrainy mają wygląd pralinek a delikatna i chrupiące gorzka czekolada przełamuje nieco ich słodycz, wspaniale współgrając z mlecznym wnętrzem.
Ukraińskie krówki Roshen nadają się świetne do popołudniowej kawy albo jako słodka i lekka przekąska między posiłkami. Ale możesz też przyrządzić w nich domowy kajmak w 10 minut.
Maskę kajmakową można kupić już gotową w puszce, ale nie unikniemy wtedy chemicznych wspomagaczy. Możemy także przez kilka godzin gotować mleko skondensowane w puszce, ale to długotrwały i potencjalnie niebezpieczny proces. Najłatwiej, najnaturalniej i najsmaczniej będzie po prostu rozpuścić korivki ukraińskie w rondelku z nieprzywierającym spodem – w kilka minut możemy się cieszyć smakiem domowego kajmaku, którym możemy posmarować wafle lub stworzyć z niego bazę do rozpływającego się w ustach kremu.