Kozynaki, nazywane czasami również gozynakami, to gruzińskie słodycze podobne do znanych nam sezamków. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy, zastrzyk energii w trakcie uprawiania sportu lub podczas nauki, a także jako zdrowa przekąska – alternatywa dla chipsów czy czekolady.Poznaj historię i skład kozynaków oraz dowiedz się, dlaczego warto zamienić na nie popularne słodycze produkowane przez wielkie koncerny.
Co to są kozynaki?
Tradycyjne kozynaki przygotowuje się z suszonych lub uprażonych orzechów albo ziaren. Najczęściej spotykanymi odmianami są
kozynak słonecznikowy oraz
kozynak sezamowy, ale kupić można również wersje z migdałów, orzechów lasowych, orzechów włoskich, fistaszków, pestek dyni, siemienia lnianego czy ryżu preparowanego. Składniki łączy się za pomocą miodu lub syropu cukrowego i formuje najczęściej w prostokątne płaskie batoniki lub romby, rzadziej w jednolite płaty lub bezkształtne ciasteczka. Dodatkiem do
kozynaka może być kakao lub suszone owoce, jednak w klasycznej wersji są to przede wszystkim ziarna i miód.W Gruzji kozynaki są słodyczami, których nie może zabraknąć na świątecznym i noworocznym stole. Historycznie łakocie te symbolizowały dobrobyt a ich spożywanie miało zapewnić bogactwo domowi na cały kolejny rok.
Kozynak: zdrowa przekąska bez wyrzutów sumienia
Spożywane z umiarem kozynaki są przekąską
zdrową i naturalną. Główne składniki, czyli orzechy lub ziarna oraz miód, zawierają szereg substancji o dobroczynnym działaniu na organizm. Wchłaniają się one szczególnie dobrze jeśli produkt jest wysokiej jakości, nieprzetworzony, bez sztucznych dodatków.Klasyczny
kozynak słonecznikowy zawiera m.in. następujące składniki odżywcze:
- Witamina A: odpowiada za gojenie się ran i prawidłowe działanie błon komórkowych.
- Witamina E: opóźnia starzenie się.
- Witamina K: reguluje krzepnięcie krwi.
- Witamina PP: jest składnikiem enzymów mających znaczenie dla funkcjonowania wielu obszarów organizmu.
- Magnez: kluczowy dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego i oddechowego.
- Wapń: niezbędny dla prawidłowej budowy kości.
- Fosfor: ważny dla zachowania odpowiedniego napięcia mięśni.
- Sód: reguluje gospodarkę wodną organizmu.
- Żelazo: stanowi nośnik dla tlenu transportowanego do komórek.
- Potas: odpowiada za impulsy elektryczne w ciele.
- Selen: wspiera pracę tarczycy.
- Cynk: utrzymuje w dobrej kondycji włosy, skórę i paznokcie.
Dlaczego warto wybrać kozynaki?
Już pobieżne przejrzenie listy składników odżywczych znajdujących się w
kozynakach sprawia, że jesteśmy bardziej skłonni znaleźć dla nich stałe miejsce w naszym menu. Zamienienie na kozynaki sztucznych, niezdrowych słodyczy, dostarczających nam wyłącznie pustych kalorii, będzie miało szereg pozytywnych skutków, do których należą:
- Unormowanie pracy układu sercowo-naczyniowego.
- Poprawa wydolności układu oddechowego.
- Załagodzenie dolegliwości układu trawiennego.
- Wzmocnienie układu odpornościowego i utrudnienie przenikania do organizmu drobnoustrojów chorobotwórczych.
- Wzmocnienie kości, zębów, skóry, włosów, paznokci – a co za tym idzie, piękny wygląd.
- Polepszenie samopoczucia, przeciwdziałanie epizodom depresyjnym.
Wzrost energii, koncentracji, możliwości poznawczych.
A co z kalorycznością? Oczywiście zarówno orzechy czy ziarna, jak i miód, dostarczają organizmowi sporo energii. Jednakże nie ma to bezpośredniego przełożenia na ryzyko przybierania na wadze. Wynika to z dobroczynnych właściwości składników odżywczych, które wzmacniają organizm i pobudzają do działania.