Kozynaki, nazywane czasami również gozynakami, to gruzińskie słodycze podobne do znanych nam sezamków. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy, zastrzyk energii w trakcie uprawiania sportu lub podczas nauki, a także jako zdrowa przekąska – alternatywa dla chipsów czy czekolady.

Poznaj historię i skład kozynaków oraz dowiedz się, dlaczego warto zamienić na nie popularne słodycze produkowane przez wielkie koncerny.

Co to są kozynaki?

Tradycyjne kozynaki przygotowuje się z suszonych lub uprażonych orzechów albo ziaren. Najczęściej spotykanymi odmianami są kozynak słonecznikowy oraz kozynak sezamowy, ale kupić można również wersje z migdałów, orzechów lasowych, orzechów włoskich, fistaszków, pestek dyni, siemienia lnianego czy ryżu preparowanego. Składniki łączy się za pomocą miodu lub syropu cukrowego i formuje najczęściej w prostokątne płaskie batoniki lub romby, rzadziej w jednolite płaty lub bezkształtne ciasteczka. Dodatkiem do kozynaka może być kakao lub suszone owoce, jednak w klasycznej wersji są to przede wszystkim ziarna i miód.

W Gruzji kozynaki są słodyczami, których nie może zabraknąć na świątecznym i noworocznym stole. Historycznie łakocie te symbolizowały dobrobyt a ich spożywanie miało zapewnić bogactwo domowi na cały kolejny rok.

Kozynak: zdrowa przekąska bez wyrzutów sumienia

Spożywane z umiarem kozynaki są przekąską zdrową i naturalną. Główne składniki, czyli orzechy lub ziarna oraz miód, zawierają szereg substancji o dobroczynnym działaniu na organizm. Wchłaniają się one szczególnie dobrze jeśli produkt jest wysokiej jakości, nieprzetworzony, bez sztucznych dodatków.

Klasyczny kozynak słonecznikowy zawiera m.in. następujące składniki odżywcze:

  • Witamina A: odpowiada za gojenie się ran i prawidłowe działanie błon komórkowych.
  • Witamina E: opóźnia starzenie się.
  • Witamina K: reguluje krzepnięcie krwi.
  • Witamina PP: jest składnikiem enzymów mających znaczenie dla funkcjonowania wielu obszarów organizmu.
  • Magnez: kluczowy dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego i oddechowego.
  • Wapń: niezbędny dla prawidłowej budowy kości.
  • Fosfor: ważny dla zachowania odpowiedniego napięcia mięśni.
  • Sód: reguluje gospodarkę wodną organizmu.
  • Żelazo: stanowi nośnik dla tlenu transportowanego do komórek.
  • Potas: odpowiada za impulsy elektryczne w ciele.
  • Selen: wspiera pracę tarczycy.
  • Cynk: utrzymuje w dobrej kondycji włosy, skórę i paznokcie.

Dlaczego warto wybrać kozynaki?

Już pobieżne przejrzenie listy składników odżywczych znajdujących się w kozynakach sprawia, że jesteśmy bardziej skłonni znaleźć dla nich stałe miejsce w naszym menu. Zamienienie na kozynaki sztucznych, niezdrowych słodyczy, dostarczających nam wyłącznie pustych kalorii, będzie miało szereg pozytywnych skutków, do których należą:

  • Unormowanie pracy układu sercowo-naczyniowego.
  • Poprawa wydolności układu oddechowego.
  • Załagodzenie dolegliwości układu trawiennego.
  • Wzmocnienie układu odpornościowego i utrudnienie przenikania do organizmu drobnoustrojów chorobotwórczych.
  • Wzmocnienie kości, zębów, skóry, włosów, paznokci – a co za tym idzie, piękny wygląd.
  • Polepszenie samopoczucia, przeciwdziałanie epizodom depresyjnym.
    Wzrost energii, koncentracji, możliwości poznawczych.

A co z kalorycznością? Oczywiście zarówno orzechy czy ziarna, jak i miód, dostarczają organizmowi sporo energii. Jednakże nie ma to bezpośredniego przełożenia na ryzyko przybierania na wadze. Wynika to z dobroczynnych właściwości składników odżywczych, które wzmacniają organizm i pobudzają do działania.