Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
Miód z Ukrainy
Miody z Ukrainy
Miody z Ukrainy wdarły się przebojem na europejskie rynki. Nasz wschodni sąsiad rywalizuje o pierwszeństwo głównego dostawcy miodu do Unii Europejskiej, a walka jest niezwykle zacięta. Skupia się przede wszystkim na jakości, za którą cenią ukraińskie miody konsumenci w wielu krajach Europy.Smak ukraińskich miodów
Ukraińskie pasieki oferują bardzo szeroki wybór miodów pochodzących z różnych miejsc zbiorów oraz różnych roślin. Ogromna powierzchnia kraju, zróżnicowany krajobraz i przyroda sprawia, że można tu produkować miody leśne, łąkowe oraz z konkretnych gatunków drzew i innych roślin. Pasieki rozstawione na zboczach gór czy na rozległych równinnych łąkach w centralnej części kraju są stałym elementem ukraińskiego krajobrazu.
Każdy miód, zależnie od tego, z jakich roślin pochodził zbierany przez pszczoły nektar ma nieco inny kolor, smak i aromat. Za najbardziej wartościowy jeśli chodzi o składniki odżywcze uchodzi miód gryczany z ostrym, nieco piekącym, a przy tym bardzo słodkim smaku i ziarnistej konsystencji. Jego smak jest na tyle specyficzny, że można znaleźć zarówno osoby, które go kochają, jak i nie są w stanie zjeść. Jednak ci, którzy polubią ten aromat często nie wyobrażają sobie używania innego gatunku.Zdrowy miód z Ukrainy
Znacznie łagodniejsze są miody kwiatowe, miody leśne, miody lipowe i miody akacjowe. Na Ukrainie są to najczęściej produkowane gatunki miodów, które odznaczają się bardzo wysoką jakością i naturalnością. Są też ukraińskie miody ziołowe, w których wyczuć można wyraźną nutę ziołowych łąk i plantacji. Ten posmak potrafi przenieść w wyobraźni do bezkresnych łąk i pięknych krajobrazów zalanych letnim słońcem.
Również z Ukrainy pochodzi jeden z miodów, które w Polsce są praktycznie niespotykane. Mowa to o miodzie słonecznikowym. Z uwagi na duże pola uprawne tej rośliny na Ukrainie, miód słonecznikowy jest popularny i ceniony.Zastosowanie miodów z Ukrainy jest bardzo szerokie. Można je jeść do chleba, dodawać zamiast cukru do herbaty oraz wykorzystywać do pieczenia. Nie sposób wyobrazić sobie pierników bez pachnącego miodu, a mając w domu słoiczek można pokusić się o upieczenie tradycyjnego ukraińskiego miodownika. Oczywiście ukraińskie miody to nie tylko smak, pyszny swoją drogą, ale też właściwości prozdrowotne. Jak wiadomo miód ma pozytywne działanie na szeregu organów w ciele człowieka i polecany jest przy wielu chorobach i schorzeniach. Osoby borykające się z problemami z wątrobą, ciśnieniem, sercem, nerkami, układem trawienia, ale też przemęczeniem czy stresem powinny rozważyć wprowadzenie miodu z Ukrainy do swojej diety.