0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

[gtranslate]
0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Suszone ryby z Ukrainy

Filtruj według ceny

Filtruj według Marki

Najlepiej sprzedające się produkty w "Suszone ryby"

Wyświetlanie 1–32 z 62 wyników

Suszone ryby z Ukrainy

Ukraina słynie z oryginalnej kuchni. Przeplatają się tutaj tradycyjne wiejskie potrawy charakterystyczne dla obszarów rolniczych, jak i dania typowe dla terenów nadmorskich. Do najbardziej oryginalnych przekąsek należy suszona ryba z Ukrainy. Taka forma przygotowania łączy w sobie wiele korzyści. Suszone ryby zachowują wszystkie prozdrowotne właściwości świeżych, a jednocześnie mogą być długo przechowywane. Ich smak i chrupkość sprawiają, że suszone rybki stynki z Ukrainy są świetną przekąską lub uzupełnieniem głównego dania.

Suszona ryba – rodzaje. Suszony dorsz, płoć a może suszona stynka

Solenie i suszenie były jedynymi dostępnymi metodami konserwacji jedzenia, pozwalającymi starożytnym przetrwać długie podróże czy okresy niedostatku pożywienia. Suszona ryba na Ukrainie przygotowywana jest tradycyjnie na dwa sposoby. Pierwszy polega na wyfiletowaniu i wystawieniu ryby na działanie słońca i wiatru na czas potrzebny do całkowitego odparowania wody. Suszony dorsz przygotowany w ten sposób znany jest jako sztokfisz. Co ciekawe, proces suszenia na świeżym powietrzu może przebiegać nawet w zimnym klimacie, dlatego też sztokfisz jest tradycyjnym daniem wielu ludów Północy. Drugi sposób na suszone rybki to ich obfite zasolenie po filetowaniu. Najczęściej oczyszczona ryba moczy się w solance nawet przez kilka tygodni. Sól nie tylko wyciąga wodę z mięsa, ale też nadaje mu delikatną, kruchą strukturę. Solony dorsz suszony to inaczej klipfisz. Oba sposoby nadają się do suszenia większości gatunków ryb.

Ukraińska przekąska, suszona ryba do piwa

Ryby suszone najczęściej traktuje się obecnie jako przekąski. Podana podczas spotkania z przyjaciółmi czy na filmowy wieczór jest świetną alternatywą dla niezdrowych chipsów i paluszków. Z kolei stynka suszona może zastąpić frytki – wystarczy podać rybki z ulubionym sosem i sałatką z wodorostów, aby łatwo stworzyć oryginalne i pyszne danie. Po namoczeniu dorsz suszony, jak również inne suszone ryby, mogą stanowić bazę pod aromatyczny bulion do zupy rybnej lub sosu.

Suszone ryby ze Wschodu - właściwości

Warto odwiedzić zaopatrzony w suszone ryby sklep, ponieważ w przeciwieństwie do znanych słonych przekąsek, suszone owoce morza i ryby zawierają wiele składników cennych dla zdrowia. Mięso ryb to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdują się w nim witaminy A, D, E, K i C oraz witaminy z grupy B. Jest ono bogate również w mikro i makroelementy, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i selen, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu, pomimo swojej kaloryczności, ryby suszone nie powodują przybierania na wadze w tym samym stopniu, co fastfoody czy słone przekąski. Wręcz przeciwnie: przyczyniają się one do regulacji gospodarki lipidowej, przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt i redukują tzw. zły cholesterol, dzięki czemu przeciwdziałają otyłości i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Ryba suszona potrafi nawet poprawić nastrój – i to nie tylko dzięki walorom smakowym. Jej spożywanie wiąże się ze zwiększoną produkcją serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Składniki odżywcze zawarte w rybach wspomagają pamięć i koncentrację, opóźniają procesy starzenia się, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, zwiększają odporność a nawet zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów.

Suszone ryby z Ukrainy - gdzie kupić?

Jeśli chodzi o suszone ryby Ukraina jest niewątpliwie jednym z krajów, w których są ona najpopularniejsze. W naszym sklepie możesz wybierać spośród licznych gatunków, takich jak dorsz, płoć, stynka, flądra, leszcz, śledź, okoń, szczupak czy sandacz. Wybierz zdrową i pyszną przekąskę dla siebie. Kupisz ją w sklepie Best-Market online oraz stacjonarnie.

Taranka – kultowa suszona ryba

Miłośnicy kuchni wschodniej, ukraińskiej niemal na pewno słyszeli kiedyś słowo taranka lub tarańka. Czym jest? W najbardziej podstawowym i pierwotnym znaczeniu taranka (тараня) to inaczej wobła albo płoć kaspijska. Gatunek ryby trochę podobny do naszej, polskiej płoci, występujący w Morzy Kaspijskim i Czarny. Od wieków ta właśnie suszona ryba, taranka, stanowi przysmak miejscowej ludności. To jednak znaczenie bardzo ścisłe, bo obecnie pod słowem taranka rozumie się też po prostu wszelakie suszone ryby. Czyli zarówno płocie, jak i karasie, leszcze czy nawet większe gatunki, jak sandacze czy szczupaki.

Przekąski z ryb

Taranka, z uwagi na prostotę przygotowania, towarzyszy mieszkańcom okolic Morza Czarnego od wielu pokoleń. Ponieważ konserwacja w soli pozwala na jej długie przechowywanie, to jest to ryba suszona, którą można raczyć się cały sezon, bez problemu zabierać też ze sobą w najdłuższe nawet wyprawy. Oczywiście ilość soli sprawia też, że suszona taranka po zjedzeniu wywołuje solidne pragnienie, więc i nic dziwnego, że często służy jako tradycyjna zagryzka do piwa.Osoby odwiedzające basen Morza Czarnego przekonać się mogą, że ta suszona ryba dostępna jest tam bardzo powszechnie. Przygotowaniem jej zajmują się nie tylko duże zakłady przetwórstwa rybnego, ale i zwykli mieszkańcy, którzy oferują ją później na targach. W zależności od skali produkcji stosuje się różne metody suszenia ryby taranki. Ci najmniejsi, lokalni producenci wykorzystują do tego te same metody, co sto i pewnie tysiąc lat temu. Czyli po prostu najpierw zanurzają tarankę ( czy też inne ryby przeznaczone do suszenia) w solance, a następnie suszą ją na słońcu. Zachęcamy do spróbowania tych lokalnych specjałów podczas wizyty na Ukrainie albo też do zamówienia ich w Best-Market.pl. Suszona taranka z dostawą do domu to specjał, który warto spróbować.
Wszystkie prawa zastrzeżone. Best-Market 2022. Design by afisza.com
Zaloguj się