Ukraina słynie z oryginalnej kuchni. Przeplatają się tutaj tradycyjne wiejskie potrawy charakterystyczne dla obszarów rolniczych, jak i dania typowe dla terenów nadmorskich. Do najbardziej oryginalnych przekąsek należy suszona ryba z Ukrainy.
Taka forma przygotowania łączy w sobie wiele korzyści. Suszone ryby zachowują wszystkie prozdrowotne właściwości świeżych, a jednocześnie mogą być długo przechowywane. Ich smak i chrupkość sprawiają, że suszone rybki stynki z Ukrainy są świetną przekąską lub uzupełnieniem głównego dania.

Suszona ryba – rodzaje. Suszony dorsz, płoć a może stynka

Solenie i suszenie były jedynymi dostępnymi metodami konserwacji jedzenia, pozwalającymi starożytnym przetrwać długie podróże czy okresy niedostatku pożywienia.
Suszona ryba na Ukrainie przygotowywana jest tradycyjnie na dwa sposoby. Pierwszy polega na wyfiletowaniu i wystawieniu ryby na działanie słońca i wiatru na czas potrzebny do całkowitego odparowania wody. Suszony dorsz przygotowany w ten sposób znany jest jako sztokfisz. Co ciekawe, proces suszenia na świeżym powietrzu może przebiegać nawet w zimnym klimacie, dlatego też sztokfisz jest tradycyjnym daniem wielu ludów Północy.
Drugi sposób na suszone rybki to ich obfite zasolenie po filetowaniu. Najczęściej oczyszczona ryba moczy się w solance nawet przez kilka tygodni. Sól nie tylko wyciąga wodę z mięsa, ale też nadaje mu delikatną, kruchą strukturę. Solony dorsz suszony to inaczej klipfisz.
Oba sposoby nadają się do suszenia większości gatunków ryb.

Ukraińska przekąska, suszona ryba do piwa

Ryby suszone najczęściej traktuje się obecnie jako przekąski. Podana podczas spotkania z przyjaciółmi czy na filmowy wieczór jest świetną alternatywą dla niezdrowych chipsów i paluszków. Z kolei stynka suszona może zastąpić frytki – wystarczy podać rybki z ulubionym sosem i sałatką z wodorostów, aby łatwo stworzyć oryginalne i pyszne danie.
Po namoczeniu dorsz suszony, jak również inne suszone ryby, mogą stanowić bazę pod aromatyczny bulion do zupy rybnej lub sosu.

Ryba suszona – właściwości

Warto odwiedzić zaopatrzony w suszone ryby sklep, ponieważ w przeciwieństwie do znanych słonych przekąsek, suszone owoce morza i ryby zawierają wiele składników cennych dla zdrowia.
Mięso ryb to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdują się w nim witaminy A, D, E, K i C oraz witaminy z grupy B. Jest ono bogate również w mikro i makroelementy, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i selen, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Dzięki temu, pomimo swojej kaloryczności, ryby suszone nie powodują przybierania na wadze w tym samym stopniu, co fastfoody czy słone przekąski. Wręcz przeciwnie: przyczyniają się one do regulacji gospodarki lipidowej, przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt i redukują tzw. zły cholesterol, dzięki czemu przeciwdziałają otyłości i chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Ryba suszona potrafi nawet poprawić nastrój – i to nie tylko dzięki walorom smakowym. Jej spożywanie wiąże się ze zwiększoną produkcją serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Składniki odżywcze zawarte w rybach wspomagają pamięć i koncentrację, opóźniają procesy starzenia się, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, zwiększają odporność a nawet zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów.

Suszone ryby z Ukrainy – gdzie kupić?

Jeśli chodzi o suszone ryby Ukraina jest niewątpliwie jednym z krajów, w których są ona najpopularniejsze. W naszym sklepie możesz wybierać spośród licznych gatunków, takich jak dorsz, płoć, stynka, flądra, leszcz, śledź, okoń, szczupak czy sandacz.
Wybierz zdrową i pyszną przekąskę dla siebie. Kupisz ją w sklepie Best-Market online oraz stacjonarnie.