Login
Zaloguj się
Nie masz konta?
0,00 
0
Kategorie
Szukaj
Menu

Wyświetlanie 1–24 z 27 wyników

Batoniki twarogowe

Batoniki twarogowe są doskonałą, bogatą w białko słodką przekąską lub uzupełnieniem śniadania. Wywodzą się z dawnego Związku Radzieckiego, gdzie najpierw produkowane były w republikach bałtyckich, a następnie upowszechniły się w dużej części europejskiej części tego kraju. Do dziś są niezwykle popularne m.in. w Rosji, na Litwie, Łotwie i w Estonii.

Słodki, pokryty polewą czekoladową baton twarogowy pochodzi z kuchni państw bałtyckich. Początkowo wyrabiany był w estońskich domach, ale z czasem trafił też na stoły Łotyszy i Litwinów. Po powstaniu ZSRR trafił do produkcji w zakładach mleczarskich republik bałtyckich, a następnie zaczął zdobywać popularność m.in. w Moskwie i innych dużych miastach. Ze względu na dużą zawartość mleka był uważany przede wszystkim za potrawę śniadaniową podawaną dzieciom. Jednak z czasem zaczęto go traktować także jako słodką przekąskę jedzoną na drugie śniadanie, podwieczorek czy w środku dnia. Batoniki twarogowe zniknęły ze sklepów w latach pięćdziesiątych XX w. na skutek problemów z zaopatrzeniem w mleko i inne produkty potrzebne do ich produkcji, ale triumfalnie powróciły po latach stając się jedną z popularniejszych przekąsek. Obecnie firmy mleczarskie z Litwy, Łotwy, Estonii i Rosji eksportują batoniki twarogowe do wielu krajów Europy, w tym do Polski.

Batoniki twarogowe – słodycze w wielu smakach

Batonik twarogowy jest lekkim, ale jednocześnie pożywnym i bogatym w białko rodzajem słodyczy. Miękkie, delikatne nadzienie z masy serowej oblane jest czekoladą. Najpopularniejsze smaki to naturalny śmietankowy, waniliowy, toffi, czekoladowy. Do masy mogą być dodane kawałki czekolady, kokos, mak, rodzynki, orzechy, nadzienie z dżemu, a nawet żelki. Przekąska najlepiej smakuje schłodzona.

W naszym sklepie można znaleźć bogaty wybór batoników twarogowych wyprodukowanych na Łotwie, Litwie i Rosji. Oferta obejmuje batoniki czekoladowe, waniliowe, toffi, naturalne z różnymi dodatkami, w czekoladzie i glazurowane. Wszystkie oparte są na tradycyjnych recepturach i mają dużą zawartość mleka, przez co będą idealne jako słodka, a zarazem pożywna przekąska.

Koszyk

0
image/svg+xml

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy
Wyślij CV
W CV prosimy o umieszczenie klauzuli:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu tej oraz przyszłych rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).