favicon

Batoniki twarogowe

5 produktów
Filtruj według ceny
Filtruj według ceny - slider
25
Filtruj według Marki
Filtruj według Marki
2,77 
Symbol zastępczy
2,77 
Symbol zastępczy
2,77 
Symbol zastępczy
4,43 
serki-150x150-1

Batoniki twarogowe

Batoniki twarogowe są doskonałą, bogatą w białko słodką przekąską lub uzupełnieniem śniadania. Wywodzą się z dawnego Związku Radzieckiego, gdzie najpierw produkowane były w republikach bałtyckich, a następnie upowszechniły się w dużej części europejskiej części tego kraju. Do dziś są niezwykle popularne m.in. w Ukrainie, na Litwie, Łotwie i w Estonii.Słodki, pokryty polewą czekoladową baton twarogowy pochodzi z kuchni państw bałtyckich. Początkowo wyrabiany był w estońskich domach, ale z czasem trafił też na stoły Łotyszy i Litwinów. Po powstaniu ZSRR trafił do produkcji w zakładach mleczarskich republik bałtyckich, a następnie zaczął zdobywać popularność m.in. w Moskwie i innych dużych miastach. Ze względu na dużą zawartość mleka był uważany przede wszystkim za potrawę śniadaniową podawaną dzieciom. Jednak z czasem zaczęto go traktować także jako słodką przekąskę jedzoną na drugie śniadanie, podwieczorek czy w środku dnia. Batoniki twarogowe zniknęły ze sklepów w latach pięćdziesiątych XX w. na skutek problemów z zaopatrzeniem w mleko i inne produkty potrzebne do ich produkcji, ale triumfalnie powróciły po latach stając się jedną z popularniejszych przekąsek. Obecnie firmy mleczarskie z Litwy, Łotwy, Estonii i Ukrainy eksportują batoniki twarogowe do wielu krajów Europy, w tym do Polski.

Batoniki twarogowe - słodycze w wielu smakach

Batonik twarogowy jest lekkim, ale jednocześnie pożywnym i bogatym w białko rodzajem słodyczy. Miękkie, delikatne nadzienie z masy serowej oblane jest czekoladą. Najpopularniejsze smaki to naturalny śmietankowy, waniliowy, toffi, czekoladowy. Do masy mogą być dodane kawałki czekolady, kokos, mak, rodzynki, orzechy, nadzienie z dżemu, a nawet żelki. Przekąska najlepiej smakuje schłodzona.W naszym sklepie można znaleźć bogaty wybór batoników twarogowych wyprodukowanych na Łotwie, Litwie i Ukrainie. Oferta obejmuje batoniki czekoladowe, waniliowe, toffi, naturalne z różnymi dodatkami, w czekoladzie i glazurowane. Wszystkie oparte są na tradycyjnych recepturach i mają dużą zawartość mleka, przez co będą idealne jako słodka, a zarazem pożywna przekąska.

Kategorie produktów