Kiszone pomidory z Ukrainy i Rosji

Ogórki kiszone i kiszona kapusta to flagowe polskie produkty, przygotowywane w większości domów. Tymczasem na Ukrainie królują kiszone pomidory. Stanowią one nie tylko przekąskę, bez której nie może się odbyć żadna impreza, ale także są bazą do wielu oryginalnych dań.
Kisić i marynować można zarówno klasyczne pomidory w ich różnych odmianach, jak i pomidory zielone i żółte oraz pomidorki koktajlowe. Popularne jest ich kiszenie w jednym słoiku wraz z ogórkami, a także marynowanie w gęstej zalewie z przyprawami.
Sprawdź, dlaczego pomidory kiszone po ukraińsku i pomidory marynowane po ukraińsku to ciekawe przetwory z pomidorów, których fanem zostaje się już od pierwszego weka.

Pomidory kiszone a pomidory marynowane

Czy warzywa kiszone różnią się od marynowanych czymś innym, niż sam smak? Oczywiście. Wynika to z procesów zachodzących w słoiku po jego zawekowaniu.
Kiszenie jest procesem fermentacji, podczas którego cukry proste z warzyw rozpadają się, tworząc kwas mlekowy. Nie dochodzi do gnicia, ponieważ powstają także kwas octowy i alkohol, hamujący rozbój mikroorganizmów w roślinie poddanej kiszeniu. Powstałe przetwory są najczęściej dość miękkie, mają łagodny, nieco słonawy smak, który można modyfikować poprzez dodatek przypraw.
Marynowanie polega natomiast na konserwacji żywności w nośniku zapobiegającym jej rozkładowi, ale z pominięciem fazy kiszenia. Popularne są zwłaszcza marynaty z octu oraz z oliwy, a także z wina – wszystkie znane i wykorzystywane już od starożytności.
Zarówno marynować, jak i kisić, można większość warzyw. W Polsce najczęściej przyrządza się w ten sposób ogórki, kapustę, tworzy zestawy sałatkowe. Na Ukrainie i w Rosji tradycja kiszenia, w tym pomidorów, jest bardziej rozpowszechniona. Przyrządza się tak zresztą nie tylko szeroką paletę warzyw, ale też owoce, jak jabłka, gruszki, czy nawet skórki z arbuza. Ten tradycyjny sposób konserwowania żywności pozwala zachować jej wartości odżywcze przez długie miesiące. Cieszyć się smakiem warzyw i owoców w czasie zimy i wczesną wiosną, dostarczając przy tym organizmowi potężną porcję składników prozdrowotnych. Sięgajcie po ukraińskie kiszone pomidory jak najczęściej, dla smaku, diety, zdrowia.

Pomidory marynowane po ukraińsku

Kiszone pomidory z Ukrainy to naturalne probiotyki, działające stymulująco i ochronnie na układ pokarmowy. Warto je jeść np. w trakcie choroby czy antybiotykoterapii, dla odbudowy flory bakteryjnej jelit. Kiszonki są niskokaloryczne i łatwo przyswajalne, a proces fermentacji wzbogaca warzywa w składniki odżywcze – są więc zdrowsze niż surowe. Kiszone zielone pomidory to zatem nie tylko pyszna przekąska, ale także dobrodziejstwo dla organizmu. Podnoszą odporność, obniżają cholesterol i poziom glukozy we krwi, działają dobroczynnie na układ nerwowy, zawierają antyoksydanty spowalniające starzenie. Są bardzo bogatym źródłem witamin, ponieważ kwaśne środowisko działa na nie stabilizująco i zapobiega stratom. Dodatkowo sam proces kiszenia powoduje powstanie witaminy C, wzmacniającej odporność i pozwalającej organizmowi bronić się przed infekcjami.

Ciekawe przetwory z pomidorów – kiszone zielone pomidory

Z kolei marynowane czerwone jak i zielone pomidory są źródłem błonnika niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit oraz potasu, regulującego aktywność elektryczną serca. Dzięki intensywnemu smakowi stosuje się je często jako aperitif, stymulujący wytwarzanie soków żołądkowych i pobudzający apetyt. Mogą być również składnikiem sałatek, a także zastąpić niezdrową przekąskę w trakcie wieczoru z filmem. Przy następnej okazji zaskocz znajomych i rodzinę. Podaj na stół sałatki, do których dodacie czerwone i zielone pomidory marynowane. Zobaczycie, z jaką szybkością te przysmaki będą znikać ze stołu.

Z czym się je kiszone pomidory?

Pomidory kiszone po rosyjsku można oczywiście wyjadać wprost ze słoika, są bowiem pyszne także solo. Warto również przygotować oryginalne danie z ich dodatkiem.
Zupa z kiszonych pomidorów łączy w sobie zalety kremu pomidorowego oraz tak lubianych przez Polaków kwaśnych zup, jak np. kapuśniak czy ogórkowa. Kiszone pomidory zielone mogą być składnikiem gulaszu lub sosu. Gości zachwyci przygotowany z nich farsz do jajek lub nadzienie do naleśników na ostro.

Z kolei zielone pomidory marynowane podkręcą smak sałatki z surowych warzyw, ale także wzbogacą zalewę do śledzi. Będą ciekawą alternatywą dla ogórkowych pikli, np. w domowych burgerach czy hot-dogach. Marynowane pomidorki koktajlowe możesz postawić przed dziećmi zamiast chipsów – znikną błyskawicznie a na dodatek nie dostarczą organizmowi niepotrzebnych przetworzonych tłuszczy, nadmiaru sodu i cukru.

Gdzie kupić kiszone pomidory z Ukrainy i Rosji?

Sprawdźcie ofertę Naszego sklepu, gdzie kupić możesz pomidory konserwowe i kiszone faszerowane, w sosie własnym, a także z ciekawymi dodatkami i przyprawami.
Pamiętaj, że znajdziesz w nich mnóstwo smaku i aromatu, ale także potężną porcję witamin i składników prozdrowotnych. Zajadając się nimi bez problemu zrozumiesz, dlaczego cieszą się taką popularnością na Ukrainie i w Rosji.