Kiszone pomidory z Ukrainy
Ogórki kiszone i kiszona kapusta to flagowe polskie produkty, przygotowywane w większości domów. Tymczasem na Ukrainie królują kiszone pomidory. Stanowią one nie tylko przekąskę, bez której nie może się odbyć żadna impreza, ale także są bazą do wielu oryginalnych dań. Kisić i marynować można zarówno klasyczne pomidory w ich różnych odmianach, jak i pomidory zielone i żółte oraz pomidorki koktajlowe. Popularne jest ich kiszenie w jednym słoiku wraz z ogórkami, a także marynowanie w gęstej zalewie z przyprawami. Sprawdź, dlaczego pomidory kiszone po ukraińsku i pomidory marynowane po ukraińsku to ciekawe przetwory z pomidorów, których fanem zostaje się już od pierwszego weka.Pomidory kiszone a pomidory marynowane
Czy warzywa kiszone różnią się od marynowanych czymś innym, niż sam smak? Oczywiście. Wynika to z procesów zachodzących w słoiku po jego zawekowaniu. Kiszenie jest procesem fermentacji, podczas którego cukry proste z warzyw rozpadają się, tworząc kwas mlekowy. Nie dochodzi do gnicia, ponieważ powstają także kwas octowy i alkohol, hamujący rozbój mikroorganizmów w roślinie poddanej kiszeniu. Powstałe przetwory są najczęściej dość miękkie, mają łagodny, nieco słonawy smak, który można modyfikować poprzez dodatek przypraw. Marynowanie polega natomiast na konserwacji żywności w nośniku zapobiegającym jej rozkładowi, ale z pominięciem fazy kiszenia. Popularne są zwłaszcza marynaty z octu oraz z oliwy, a także z wina – wszystkie znane i wykorzystywane już od starożytności. Zarówno marynować, jak i kisić, można większość warzyw. W Polsce najczęściej przyrządza się w ten sposób ogórki, kapustę, tworzy zestawy sałatkowe. W Ukrainie tradycja kiszenia, w tym pomidorów, jest bardziej rozpowszechniona. Przyrządza się tak zresztą nie tylko szeroką paletę warzyw, ale też owoce, jak jabłka, gruszki, czy nawet skórki z arbuza. Ten tradycyjny sposób konserwowania żywności pozwala zachować jej wartości odżywcze przez długie miesiące. Cieszyć się smakiem warzyw i owoców w czasie zimy i wczesną wiosną, dostarczając przy tym organizmowi potężną porcję składników prozdrowotnych. Sięgajcie po ukraińskie kiszone pomidory jak najczęściej, dla smaku, diety, zdrowia.Pomidory marynowane po ukraińsku
Kiszone pomidory z Ukrainy to naturalne probiotyki, działające stymulująco i ochronnie na układ pokarmowy. Warto je jeść np. w trakcie choroby czy antybiotykoterapii, dla odbudowy flory bakteryjnej jelit. Kiszonki są niskokaloryczne i łatwo przyswajalne, a proces fermentacji wzbogaca warzywa w składniki odżywcze – są więc zdrowsze niż surowe. Kiszone zielone pomidory to zatem nie tylko pyszna przekąska, ale także dobrodziejstwo dla organizmu. Podnoszą odporność, obniżają cholesterol i poziom glukozy we krwi, działają dobroczynnie na układ nerwowy, zawierają antyoksydanty spowalniające starzenie. Są bardzo bogatym źródłem witamin, ponieważ kwaśne środowisko działa na nie stabilizująco i zapobiega stratom. Dodatkowo sam proces kiszenia powoduje powstanie witaminy C, wzmacniającej odporność i pozwalającej organizmowi bronić się przed infekcjami.Ciekawe przetwory z pomidorów – kiszone zielone pomidory
Z kolei marynowane czerwone jak i zielone pomidory są źródłem błonnika niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit oraz potasu, regulującego aktywność elektryczną serca. Dzięki intensywnemu smakowi stosuje się je często jako aperitif, stymulujący wytwarzanie soków żołądkowych i pobudzający apetyt. Mogą być również składnikiem sałatek, a także zastąpić niezdrową przekąskę w trakcie wieczoru z filmem. Przy następnej okazji zaskocz znajomych i rodzinę. Podaj na stół sałatki, do których dodacie czerwone i zielone pomidory marynowane. Zobaczycie, z jaką szybkością te przysmaki będą znikać ze stołu.Z czym się je kiszone pomidory?
Pomidory kiszone można oczywiście wyjadać wprost ze słoika, są bowiem pyszne także solo. Warto również przygotować oryginalne danie z ich dodatkiem. Zupa z kiszonych pomidorów łączy w sobie zalety kremu pomidorowego oraz tak lubianych przez Polaków kwaśnych zup, jak np. kapuśniak czy ogórkowa. Kiszone pomidory zielone mogą być składnikiem gulaszu lub sosu. Gości zachwyci przygotowany z nich farsz do jajek lub nadzienie do naleśników na ostro.Z kolei zielone pomidory marynowane podkręcą smak sałatki z surowych warzyw, ale także wzbogacą zalewę do śledzi. Będą ciekawą alternatywą dla ogórkowych pikli, np. w domowych burgerach czy hot-dogach. Marynowane pomidorki koktajlowe możesz postawić przed dziećmi zamiast chipsów – znikną błyskawicznie a na dodatek nie dostarczą organizmowi niepotrzebnych przetworzonych tłuszczy, nadmiaru sodu i cukru.Gdzie kupić kiszone pomidory z Ukrainy?
Sprawdźcie ofertę Naszego sklepu, gdzie kupić możesz pomidory konserwowe i kiszone faszerowane, w sosie własnym, a także z ciekawymi dodatkami i przyprawami. Pamiętaj, że znajdziesz w nich mnóstwo smaku i aromatu, ale także potężną porcję witamin i składników prozdrowotnych. Zajadając się nimi bez problemu zrozumiesz, dlaczego cieszą się taką popularnością w Ukrainie.