Wygląda, że nie możemy znaleźć tego czego szukasz.

Pasty i dipy warzywne z Ukrainy

Warzywna pasta na kanapkę nadal nie jest w Polsce produktem zbyt popularnym. W tej formie jadany częściej smarowidła z twarogu, jajek czy wędzonych ryb. Pasty warzywne są natomiast ważnym elementem ukraińskiej kuchni – i tylko czekają, żeby je odkryć.
Ukraińcy i Rosjanie wykazują się dużą fantazją w komponowaniu past z warzyw. Używają różnorodnych składników i przypraw, dzięki czemu otrzymują produkty nie tylko pyszne, ale także wyróżniające się przyciągającym kolorem i przyjemną konsystencją. Połączenia smaków bywają klasyczne lub zaskakujące, ale zawsze ich celem jest satysfakcja konsumenta.

Jak powstają pasty i dipy z warzyw? – pyszna pasta z cukinii i pomidorów

Pasty z warzyw wytwarza się najczęściej w procesie smażenia, duszenia lub pieczenia. Chodzi o zmiękczenie warzyw do tego stopnia, aby mogły one być łatwo rozcierane, blendowane lub miksowane. Pasta paprykowa powstaje zatem z papryki, z której usuwa się gniazda nasienne, a następnie wkłada się ją na dłuższy czas do piekarnika. Gdy papryka jest miękka, należy pozbawić ją skórki. Teraz wystarczy już tylko dodać przyprawy, ewentualnie oliwę – dla poprawy konsystencji i w celu zakonserwowania smarowidła. Całość blendujemy na gładką masę i w tej formie jest już gotowa do spożycia. W podobny sposób wytwarzana jest pasta z bakłażanów.
Z uwagi na nieco inną konsystencję, pasta z cukinii powstaje najczęściej poprzez smażenie i duszenie obranej już cukinii, na niewielkiej mocy palnika. Bardzo smaczna pasta pomidorowo paprykowa wymaga wcześniejszego sparzenia i obrania pomidorów – ugotowane skórki będą twarde i zaburzą konsystencję wyrobu.
Dipy warzywne robi się najczęściej z warzyw surowych, które po obraniu wystarczy zblendować z przyprawami i jogurtem lub tłuszczem (np. oliwą lub tahini) na gładką masę. Pojęcia pasta warzywna i dip warzywny są jednak często używane wymiennie, ponieważ smarowidła z pieczonych lub duszonych warzyw można równie dobrze użyć w formie dipu.
Szczególne znaczenie w Rosji i na Ukrainie ma pasta adżyka, przygotowywana tradycyjnie z papryki, czosnku, orzechów włoskich i przypraw, czasami także z dodatkiem pomidorów. Spróbuj jej raz a nigdy już nie sięgniesz po keczup którejś z popularnych marek.

Z czym jeść pasty warzywne? Do czego pasuje pasta paprykowa?

Pasty warzywne jada się najczęściej na zimno, w formie dodatku. Doskonale nadają się do posmarowania kanapek, zwłaszcza w towarzystwie pokrojonych surowych warzyw lub pikli, albo też warzyw kiszonych. Z pewnością ubarwią one każdą imprezę, podczas której podamy ozdobione nimi krakersy lub niewielkie kanapeczki.
Pasta warzywna to pyszny i znacznie zdrowszy zamiennik majonezu lub innych gotowych sosów. Pasta z cukinii z papryką świetnie zgra się z potrawami z grilla. Pasta z pomidorów i papryki perfekcyjnie będzie pasować do sałatki z surowych warzyw – jako alternatywa dla typowego sosu jogurtowego lub winegret.

Jeśli chcesz przygotować pyszną i nietuzinkową przekąskę na ciepło, posmaruj pastą warzywną grzanki świeżo wyjęte co z piekarnika. Możesz także szybko i wygodnie wyczarować trójkąty z ciasta francuskiego, do których świetnie pasuje pasta paprykowo pomidorowa.
Dipy stanowią natomiast idealne okraszenie zdrowych przekąsek. Pokrojone w słupki surowe warzywa nie potrzebują niczego więcej, by z powodzeniem zastąpić chipsy zajadane przy wieczorze z filmem lub ciasteczka chrupane w trakcie nauki.
Ukraińskie pasty warzywne to prawdziwa gratka dla wegetarian i wegan. Pozwalają one dostarczyć niezbędnych składników odżywczych w pysznej formie, a ich różnorodność sprawia, że codziennie można sięgać po inne smaki.