favicon

Pasty i dipy

20 produktów
Filtruj według ceny
Filtruj według ceny - slider
220
Filtruj według Marki
Filtruj według Marki
19,20 
Symbol zastępczy
10,65 
10,75 
13,95 
Symbol zastępczy
8,35 
Symbol zastępczy
12,30 
Symbol zastępczy
10,95 
3,90 
10,99 
2,90 
Symbol zastępczy
3,90 
12,51 
15,00 
3,90 
Symbol zastępczy
2,90 
Symbol zastępczy
11,65 
Symbol zastępczy
9,15 
best-market-pasty-i-dipy-150x150-1

Pasty i dipy z warzyw

Pasty i dipy warzywne z Ukrainy

Warzywna pasta na kanapkę nadal nie jest w Polsce produktem zbyt popularnym. W tej formie jadany częściej smarowidła z twarogu, jajek czy wędzonych ryb. Pasty warzywne są natomiast ważnym elementem ukraińskiej kuchni – i tylko czekają, żeby je odkryć. Ukraińcy wykazują się dużą fantazją w komponowaniu past z warzyw. Używają różnorodnych składników i przypraw, dzięki czemu otrzymują produkty nie tylko pyszne, ale także wyróżniające się przyciągającym kolorem i przyjemną konsystencją. Połączenia smaków bywają klasyczne lub zaskakujące, ale zawsze ich celem jest satysfakcja konsumenta.

Jak powstają pasty i dipy z warzyw? - pyszna pasta z cukinii i pomidorów

Pasty z warzyw wytwarza się najczęściej w procesie smażenia, duszenia lub pieczenia. Chodzi o zmiękczenie warzyw do tego stopnia, aby mogły one być łatwo rozcierane, blendowane lub miksowane. Pasta paprykowa powstaje zatem z papryki, z której usuwa się gniazda nasienne, a następnie wkłada się ją na dłuższy czas do piekarnika. Gdy papryka jest miękka, należy pozbawić ją skórki. Teraz wystarczy już tylko dodać przyprawy, ewentualnie oliwę – dla poprawy konsystencji i w celu zakonserwowania smarowidła. Całość blendujemy na gładką masę i w tej formie jest już gotowa do spożycia. W podobny sposób wytwarzana jest pasta z bakłażanów. Z uwagi na nieco inną konsystencję, pasta z cukinii powstaje najczęściej poprzez smażenie i duszenie obranej już cukinii, na niewielkiej mocy palnika. Bardzo smaczna pasta pomidorowo paprykowa wymaga wcześniejszego sparzenia i obrania pomidorów – ugotowane skórki będą twarde i zaburzą konsystencję wyrobu. Dipy warzywne robi się najczęściej z warzyw surowych, które po obraniu wystarczy zblendować z przyprawami i jogurtem lub tłuszczem (np. oliwą lub tahini) na gładką masę. Pojęcia pasta warzywna i dip warzywny są jednak często używane wymiennie, ponieważ smarowidła z pieczonych lub duszonych warzyw można równie dobrze użyć w formie dipu. Szczególne znaczenie w Ukrainie ma pasta adżyka, przygotowywana tradycyjnie z papryki, czosnku, orzechów włoskich i przypraw, czasami także z dodatkiem pomidorów. Spróbuj jej raz a nigdy już nie sięgniesz po keczup którejś z popularnych marek.

Z czym jeść pasty warzywne? Do czego pasuje pasta paprykowa?

Pasty warzywne jada się najczęściej na zimno, w formie dodatku. Doskonale nadają się do posmarowania kanapek, zwłaszcza w towarzystwie pokrojonych surowych warzyw lub pikli, albo też warzyw kiszonych. Z pewnością ubarwią one każdą imprezę, podczas której podamy ozdobione nimi krakersy lub niewielkie kanapeczki. Pasta warzywna to pyszny i znacznie zdrowszy zamiennik majonezu lub innych gotowych sosów. Pasta z cukinii z papryką świetnie zgra się z potrawami z grilla. Pasta z pomidorów i papryki perfekcyjnie będzie pasować do sałatki z surowych warzyw – jako alternatywa dla typowego sosu jogurtowego lub winegret.Jeśli chcesz przygotować pyszną i nietuzinkową przekąskę na ciepło, posmaruj pastą warzywną grzanki świeżo wyjęte co z piekarnika. Możesz także szybko i wygodnie wyczarować trójkąty z ciasta francuskiego, do których świetnie pasuje pasta paprykowo pomidorowa. Dipy stanowią natomiast idealne okraszenie zdrowych przekąsek. Pokrojone w słupki surowe warzywa nie potrzebują niczego więcej, by z powodzeniem zastąpić chipsy zajadane przy wieczorze z filmem lub ciasteczka chrupane w trakcie nauki. Ukraińskie pasty warzywne to prawdziwa gratka dla wegetarian i wegan. Pozwalają one dostarczyć niezbędnych składników odżywczych w pysznej formie, a ich różnorodność sprawia, że codziennie można sięgać po inne smaki.

Kategorie produktów