Tureckie słodycze – pyszne na deser

Kuchnia turecka kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi ostrymi przyprawami oraz z prostymi daniami na bazie ryżu lub kaszy bulgur, takimi jak pilav czy börek. W Polsce z potraw tureckich najpopularniejszy jest oczywiście kebab, występujący w różnych odmianach.
Ale Turcja to także królestwo wyjątkowych łakoci. Tureckie słodycze są najczęściej bardzo słodkie, więc spożywa się je w niewielkich porcjach. Ich główne składniki to orzechy, miód i owoce lub soki owocowe. Najpopularniejsze słodycze z Turcji to rahat lokum i czak czak.

Rahat lokum

W związku z kłopotliwym tłumaczeniem tureckie słodycze rachatłukum można znaleźć także pod nazwą rahat-lokum czy rahat-lukum, lub po prostu rahat albo lokum. Można je opisać jako owocowe galaretki w cukrze pudrze, ale niewiele mają one wspólnego z polskimi słodyczami tego typu.
Podstawowe składniki rahat lokum to mąka ziemniaczana lub skrobia pszeniczna, cukier lub miód oraz woda. Kilka godzin gotowania na wolnym ogniu prowadzi do uzyskania żelowej konsystencji, która po zastygnięciu krojona jest w kostki.
Jednak rzadko można dziś spotkać rachatłukum w tak ubogiej wersji. Przede wszystkim do wody najczęściej dodaje się sok owocowy, zmieniający charakter całego deseru i nadający mu niepowtarzalnego smaku. Dopuszczalne jest użycie aromatu, np. waniliowego, miętowego lub wody różanej. Do rahat lukum często dodaje się również orzechy, najczęściej pistacje.
Efektem finalnym jest wyrób przypominający galaretkę lub żelek. Obtacza się go dodatkowo w cukrze pudrze, co sprawia, że rahat to smakołyk bardzo słodki, do delektowania się niewielkimi porcjami.
Dla wielbiciela lokum słodycze dostępne na co dzień w marketach sieciowych mogą wydawać się mało finezyjne, nie dość owocowe. Rachatłukum to deser jednocześnie słodki, ale i lekki. Użycie naturalnych soków owocowych sprawia, że możemy mu wybaczyć kaloryczność, zwłaszcza że nie sposób zjeść go zbyt wiele.

Czak czak

Deser nazywany czak czak lub chak chak to bardzo oryginalne danie. Są to kuleczki ciasta smażone na głębokim tłuszczu i obtoczone w syropie cukrowym lub miodzie.
Ciasto do przygotowania czas czak ma bardzo prosty skład: najczęściej to po prostu mąka z jajkiem, zagnieciona z odrobiną soli. Ciasto rwie się na małe kawałeczki, które podlegają smażeniu na głębokim tłuszczu. Bez obaw – jeśli olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany, ciasto nie absorbuje go, lecz tylko smaży się w jego temperaturze.
Następnie kuleczki ciasta miesza się z miodem lub syropem cukrowym i formuje w półkulę lub w płaskie prostokąty. Do chak-chak można także dodać bakalie – najczęściej są to orzechy.
Jak głosi legenda, deser ten powstał na potrzeby książęcego wesela, gdy szukano słodyczy mogących stać w cieple przez kilka dni bez obawy zepsucia. Nasz zaopatrzony w tureckie słodycze sklep internetowy umożliwia ci zatem pokosztowanie łakoci godnych koronowanych głów.

Inne słodycze tureckie

Rachatłukum i czak czak nie wyczerpują oczywiście bogatego wachlarzu tureckich słodyczy. W ofercie Best Market znajdziesz również te mniej popularne.
Bardzo ciekawym łakociem jest curczkhela (także czurczchela lub cevizli sucuk), nazywana orzechową kiełbasą – to bakalie nawlekane na sznurek i zanurzane w miodzie lub syropie, które do zastygnięcia wiesza się podobnie jak kiełbasę w wędzarni (stąd jej nazwa).
A jeśli lubisz minimalizm, możesz zdecydować się na jeszcze prostszy deser: suszone owoce obtoczone sowicie w cukrze pudrze. W bogactwie tureckich łakoci każdy znajdzie coś pysznego.