Zefiry z Ukrainy
W Polsce z nazwą zefir słodycze raczej się nie kojarzą. Tymczasem za naszą wschodnią granicą zefirki należą do najpopularniejszych łakoci. Swoją dobrą sławę zdobyły z uwagi na pyszny smak, apetyczny wygląd, ogromną różnorodność, a także lekkość i niskokaloryczność.
Dowiedz się, czym jest zefir ukraiński, w jakich odmianach występuje i dlaczego możesz zajadać się nim bez obawy o nadprogramowe kilogramy.
Zefirki z Ukrainy – nowe spojrzenie na ptasie mleczko
Zefir może poszczycić się bogatą historią – korzenie tego łakocia sięgają XV-wieku. Jednym z ulubionych słodyczy arystokracji była wtedy pastyła – cukierek z owocowego soku i miąższu zagęszczonego i dosłodzonego miodem lub cukrem. Rezydujący na dworach francuscy cukiernicy docenili tradycyjną recepturę, ale postanowili dodać coś od siebie – sok owocowy zaczęli mieszać z pianą z białek. W ten sposób powstałe łakocie nazwali zefirami, gdyż skojarzyły im się z subtelnym wietrzykiem, tak były puszyste i leciutkie.Słodycze te mają w sobie coś z ptasiego mleczka, pianek marshmallows, bezów czy ciepłych lodów, ale nie stanowią stuprocentowego odpowiednika żadnego z nich. Zefirki charakteryzują się wybitnie delikatną konsystencją. Są miękkie i kremowe, piankowe, a przy tym delikatnie sprężyste co sprawia, że rozpływają się w ustach, ale i zachowują nadany im kształt.
Na tle innych tego typu słodyczy, wyróżnia zefir cena, jest ona bardzo przystępna, a smakołyk zachwyca podniebienie.Zefiry – lekkie, różne, pyszne
Co odpowiada za szczególną lekkość zefiru? Jest to tajemniczy składnik żelujący. Producenci sięgają najczęściej po pektynę, agar lub żelatynę. To dzięki temu elementowi zefirki zachowują piękny wygląd i pyszny, delikatny smak.Zefiry występują w bardzo wielu różnych odmianach. Przede wszystkim możemy wyróżnić te bez polewy i te z polewą. Jeśli już zefirki mają polewę, jest to najczęściej czekolada, choć można już spotkać także zefiry w polewach owocowych.Prawdziwa różnorodność kryje się jednak we wnętrzu. Ukraińskie zefiry przygotowywane są przecież z miąższu i syropu owocowego, co pozostawia ogromne pole do manewru. W zasadzie każdy owoc zawierający sok nadaje się do stworzenia z niego półproduktu do wyrobu tych słodyczy. Mamy więc zefiry jagodowe, borówkowe, truskawkowe, malinowe, wiśniowe, jabłkowe, porzeczkowe, brzoskwiniowe, pomarańczowe, ale także karmelowe, czekoladowe, waniliowe.Ukraińskie zefiry - właściwości
A jak się to ma do lekkości i niskokaloryczności? Dotyczy to zefirów zawierających pektynę. Ten rośliny składnik jest błonnikiem rozpuszczalnym w wodzie. Bez niego nie jest możliwa prawidłowa praca układu pokarmowego. Pektyna łagodzi dolegliwości żołądkowe, wspiera trawienie, przyspiesza przemianę materii, a przez to sprzyja odchudzaniu. Ponadto wydłuża uczucie sytości, zmniejsza ryzyko insulinooporności (a co za tym idzie – cukrzycy), obniża poziom cholesterolu i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
Także agar zawiera szereg dobroczynnych substancji, takich jak wapń (dla zdrowych kości), żelazo (lepsze natlenienie), cynk (piękne włosy i paznokcie), jod (przeciwko chorobom tarczycy). Ma on właściwości neutralizujące toksyny, a ponadto wspiera odchudzanie, ponieważ spala tłuszcz.
Również żelatyna bywa nieoceniona – zwłaszcza jeśli chodzi o stawy i kości, ale także prawidłową pracę serca.
Zajadając się zefirkami masz zatem pewność, że dajesz sobie odrobinę niebiańskiej przyjemności i nie musisz z tego powodu doświadczać wyrzutów sumienia – to smaczne i zdrowe!