Grzyby marynowane

Marynowane grzyby to przysmak zarówno w Polsce, jak i na Ukrainie. Nie może się bez nich odbyć żadna impreza towarzyska, zwłaszcza jeśli goście są częstowani mocniejszym alkoholem. Ale to nie jedyne zastosowanie grzybów marynowanych. Świetnie sprawdzają się także jako dodatki do dań głównych, jako przekąska dla osób na diecie niskokalorycznej, a nawet jako dodatek do gulaszu, bogracza, jak i znacznie wymyślniejszych dań.
W ofercie sklepów Best Market znajdziesz szeroki wybór w kategorii grzyby marynowane z Ukrainy. Spróbuj wersji w naturalnej zalewie oraz z solą, w różnych kombinacjach gatunkowych i wariantach smakowych.

Grzyby w słoiku

Grzyby solone w słoikach to produkt nadający się do tak wielu kulinarnych zastosowań, że awaryjny słoiczek zawsze powinien znajdować się w szafce. Zwłaszcza że konserwacja umożliwia bardzo długie ich przechowywanie, podobnie jak w przypadku warzyw w puszkach.
Na imprezie liczy się przede wszystkim łatwość porwania przekąski z talerza. Idealne okażą się grzybki marynowane, wyłożone do miseczki wprost ze słoika. Można też pokusić się o więcej finezji i przygotować proste koreczki z marynowanych warzyw i grzybów. Jedynym ich mankamentem będzie błyskawiczne znikanie.
Maślaki solone czy grzyby marynowane z goździkami to ciekawy sposób na urozmaicenie dań mięsnych. Możesz nadziać nimi rolady wołowe i drobiowe, a także umieścić we wnętrzu mielonych kotletów lub pulpetów.
Dla wegetarian i wegan przygotuj natomiast pyszne leczo z pomidorów, cukinii, bakłażana, różnokolorowej papryki i grzybów marynowanych. Potrawa może być podawana w formie lekkiej przekąski lub jako danie obiadowe, najlepiej z wiejskim chlebem na zakwasie.
Eksperymenty kulinarne z wykorzystaniem marynowanych grzybów, nie obciążą twojej kieszeni – jeśli chodzi o grzyby marynowane cena jest bardzo przystępna – poniżej 30 zł za kilogram produktu.

Gatunki grzybów do marynowania

Do marynowania nadaje się większość grzybów. Z uwagi na dostępność, najczęściej spotkamy marynowane pieczarki i maślaki. Pieczarki marynowane charakteryzują się łagodnym, dobrze znanym smakiem, którego uniwersalność sprawia, że nadają się do większości dań. Z kolei maślaki wyróżnia specyficzna konsystencja, sprawiająca, że jako farsz do mięs czy składnik lecza, grzyby te nie mają sobie równych. Cena maślaków jest przy tym niska, co wiąże się z ich dużą popularnością.
Coraz chętniej Polacy sięgają po boczniaki. To jedyne jadalne grzyby obfite w wartości odżywcze. Ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu. Trwają także badania nad ich potencjalnymi właściwościami antynowotworowymi. Boczniaki wyróżnia ponadto mięsista struktura, dzięki której są one wykorzystywane jako zamiennik mięsa w kuchni wegetariańskiej. Z boczniaków marynowanych przyrządzimy np. pyszne wege flaczki.

Grzyby opieńki marynowane to u nas jeszcze nowość. Są to niewielkie brązowe grzybki rosnące w skupiskach, na pniach, konarach lub korzeniach drzew. Maleńkie marynowane opieńki wspaniale smakują w sałatkach i w zupie grzybowej.