Przekąski rybne z Ukrainy
Ukraina to kraj przekąsek rybnych, z których dużą popularnością cieszą się takie suszone rybki jak leszcz, płoć, szczupak, sandacz, okoń, ostrobok czy salaka, czyli śledź. Przekąski z ryb chętnie są podawane na Ukrainie jako przegryzka do piwa i umilają czas spotkań towarzyskich, zwłaszcza w męskim gronie.
Rodzaje przekąsek z ryby w sklepie
W ofercie sklepu Best Market godne są polecenia różne odmiany przekąsek z kalmarów, które na polskich stołach goszczą bardzo rzadko. Może to być więc suszony kalmar klasyczny albo z przyprawami czy też w postaci cienkich paseczków, które sprzedawana są pod nazwą pajęczyny z kalmara.
Inne, charakterystyczne dla ukraińskiej kuchni przekąski, to na przykład intensywnie pachnące suszone anchois, nieduża rybka stynka suszona czy podawany w postaci paluszków suszony błękitek (putasu).
W zależności od preferencji i tego, co lubicie chrupać, możecie wybrać właśnie paluszki, albo krążki, nitki czy większe kawałki ryb. Koneserzy rybnych smaków mogą skusić się też na suszone ryby z kawiorem czy takie rarytasy jak ryba księżyc, lizard, gorbusza czy wobla. Te gatunki ryb nie pojawiają się na polskich stołach, jednak na Ukrainie są bardzo popularne i lubiane. Może to więc czas, byśmy wzorem naszych sąsiadów przekonali się do przekąsek z suszonych ryb? Tym bardziej, że to przecież nie tylko bogactwo smaku, ale też wartości odżywczych.Przekąski rybne – właściwości zdrowotne
W odróżnieniu od wielu innych słonych przekąsek, suszone rybki zawierają witaminy C, A, B, D, E, K, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz składniki odżywcze takie jak: wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk. Dzięki ich obecności, suszone ryby nie są jedzeniem tuczącym.
Przegryzki ukraińskie z ryb można podawać jako dodatek do sałatek czy napojów albo jako samodzielną przekąskę.