Majonez

Majonezy należą do najpopularniejszych sosów na zimno. Decyduje o tym ich prosty skład i wyrazisty charakter, podkreślający smak licznych potraw, od kanapek, przez sałatki, aż po dania z mięs, ryb i warzyw na gorąco, a nawet… słodkie wypieki!
Ukraiński majonez jest wyjątkowo aromatyczny. Produkcja w oparciu o tradycyjne receptury skutkuje uzyskaniem niepowtarzalnego, swojskiego smaku. Majonez rosyjski czy ukraiński możemy kupić również w niespotykanej na polskim rynku wersji z jaj przepiórczych.
Sprawdź, czym charakteryzuje się majonez z Ukrainy i do czego można go wykorzystać.

Majonez ukraiński

W naszej ofercie posiadamy majonezy kilku wiodących ukraińskich producentów – Królewski Smak, Czumak, Schedro czy Macheew. Wszystkie produkty dostępne są w wygodnych opakowaniach z tubką, dzięki czemu z łatwością mieszczą się w lodówce i mogą być precyzyjnie dozowane oraz użytkowane do końca, bez konieczności zgarniania sosu ze ścian słoika.
Intensywny smak ukraińskiego majonezu sprawdzi się wszędzie tam, gdzie daniom potrzeba nieco charakteru. Poza tradycyjnymi zastosowaniami (do kanapek, sałatek czy frytek), możesz także skomponować z jego dodatkiem oryginalne potrawy, które trafią w gusta domowników i gości.
Cena majonezu w naszym sklepie zależy przede wszystkim od wielkości opakowania. Pojemności powyżej pół litra to koszt ok. 10 zł, natomiast jeśli zdecydujesz się na mały majonez cena nie przekroczy 5 zł. Dzięki temu możesz zamówić kilka wersji i przekonać się, która najlepiej trafia w twój gust.

Majonez z jaj przepiórczych

Dostępne na polskim rynku majonezy wytwarzane są z jaj kurzych. Tymczasem wybierając majonez ukraiński, możesz zdecydować się na opcję przepiórczą. Dlaczego warto spożywać jajka przepiórcze?
Przede wszystkim zawierają one znacznie więcej dobroczynnych składników odżywczych niż jaja kurze. Powinny być bezwzględnie włączone w dietę wegetarian, ponieważ przyczyniają się do zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na białko, a jednocześnie podnoszą poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL, nie pozwalając tym samym na nadmierne gromadzenie się „złego” cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za miażdżycę i inne problemy z układem krwionośnym.
Wysoka zawartość witamin z grupy B pozwala na osiągnięcie równowagi metabolicznej i psychicznej, żelazo poprawia ukrwienie komórek i zwiększa wydolność, potas normuje pracę serca, magnez zapobiega skurczom mięśni, selen poprawia kondycję włosów i paznokci a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (popularnie znane jako grupa ADEK) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Dzięki przepiórczemu majonezowi z Ukrainy w zdrowy sposób znacznie podnosimy walory smakowe różnorodnych potraw.

Do czego wykorzystać rosyjski majonez light?

Często osoby będące na diecie rezygnują z majonezu z uwagi na jego wysoką kaloryczność. Tymczasem doprawione nim przyprawy nabierają niepowtarzalnego charakteru, a jego smaku nie da się niczym zastąpić. Świetnym rozwiązaniem jest rosyjski majonez light, zawierający 1/3 mniej tłuszczu niż standardowy produkt.
Majonez dietetyczny można stosować wszędzie tam, gdzie jego pełnokaloryczny odpowiednik. Doskonale podkreśli smak kanapek. Będzie świetnie pasował zarówno do surówek, jak i do sałatek z gotowanych i pieczonych warzyw. Dodaj go do potraw z makaronem i z ryżem. Stwórz z niego pyszną bazę jogurtowego sosu do mięsa, ryby, frytek i warzyw. Odrobina majonezu ukraińskiego świetnie uwypukli smak dań z parowaru, do których nie będzie trzeba stosować żadnych innych przypraw.
Ciesz się doskonałym smakiem bez rezygnacji z troski o szczupłą sylwetkę.