Warzywa marynowane z Ukrainy

W Polsce kiszone i konserwowe warzywa są bardzo popularne, ale nie aż tak popularne, jak na Ukrainie. Marynowane warzywa to jeden z symboli wschodniej kuchni. Rosyjskie pikle warzywne to nie tylko ogórki i grzybki, które upodobali sobie Polacy, ale także całe mnóstwo warzyw mniej ochoczo wkładanych w słoiki po tej stronie Buga.
Sprawdź, jakie warzywa marynowane dostaniesz w naszym sklepie i dowiedz się, z czym smakują najlepiej.

Proces marynowania warzyw

Marynowanie to nie to samo co kiszenie. W kiszeniu chodzi o przerwanie w pewnym momencie naturalnego procesu rozkładu. Marynowanie to zachowywanie właściwości jedzenie jeszcze zanim wejdzie ono w tę fazę. Używa się do tego octu, wina, oliwy lub oleju. Najpopularniejsze są marynaty octowe, przy pomocy których powstają pikle.
Skład marynaty zależy od indywidualnych upodobań. Często jest wręcz przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie niczym rodowy skarb. Istotne są bowiem nie tylko same warzywa podlegające procesowi konserwacji, ale także proporcje octu i wody oraz użyte przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kurkuma, sproszkowana papryka, gorczyca, kminek – możliwości jest wiele i warto spróbować pikli powstałych przy wykorzystaniu każdej z nich, aby odnaleźć swój smak.

Warzywa w słoiku, czyli ukraińskie pikle

Polacy marynują przede wszystkim ogórki i grzybki, czasami także paprykę czy kalafior. Tymczasem na Ukrainie do słoików pakuje się całe bogactwo ogrodu. Dzięki bogatemu asortymentowi sklepu Best Market możesz spróbować, jak smakuje cukinia marynowana, patisony konserwowe czy ogórki w pomidorach. Do popularnych pikli należy papryka konserwowa z czosnkiem a także patisony, przetwory z których nie są w Polsce powszechnie konsumowane. W obu krajach znane i lubiane są natomiast groszek konserwowy czy kukurydza marynowana.
Jeśli poszukujesz jeszcze bardziej oryginalnych dań, sięgnij po wyśmienity marynowany czosnek niedźwiedzi i pyszny koperek konserwowy. Na Ukrainie i w Rosji popularne są także marynowane oliwki, konserwowe pomidory i mieszanki warzyw w formie pikli. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, każdy zachwyci się którymś z nietuzinkowych, oryginalnych smaków.

Ukraińskie pikle w kuchni – uniwersalne warzywa konserwowe

Jak jeść konserwowe warzywa rosyjskie i ukraińskie? Podstawową formą jest oczywiście wyjadanie ich wprost ze słoika. Nadają się one doskonale jako surówka do obiadu, składnik koreczków na imprezę czy wyśmienita zakąska do wódki lub piwa.
Ponadto patisony marynowane doskonale sprawdzą się jako kontrastowy składnik wiosennej sałatki ze świeżych warzyw, papryka marynowana z czosnkiem stanowić będzie świetną bazę sosu do mięs, a konserwowe pomidory nadadzą nowej jakości nudnemu już nieco, klasycznemu spaghetti. Żaden burger nie będzie smakował tak dobrze, jak ten przygotowany samodzielnie i uzupełniony o pikle z patisonów. Warzywa smażone i duszone również świetnie skomponują się z konserwowymi, tworząc pyszne leczo lub bogracz. Gości na grillu zaskoczysz z pewnością, podając do upieczonej ryby przetwory z nieznanego w Polsce w tej postaci czosnku niedźwiedziego.

Czy marynowane warzywa są zdrowe?

Konserwowe warzywa ukraińskie charakteryzują się zachowaniem naturalnego smaku i bukietem aromatów użytych przypraw. W procesie marynowania nie są tracone cenne składniki odżywcze, dlatego po otwarciu słoika możemy cieszyć się całym bogactwem warzyw.
Ich miększa niż na surowo struktura sprawia, że można je krócej gotować, a więc nie pozbawimy ich składników odżywczych długą obróbką termiczną. Pikle warzywne to składnik obowiązkowy zdrowej diety!