favicon

Ogórki i pikle

31 produktów
Filtruj według ceny
Filtruj według ceny - slider
138
Filtruj według Marki
Filtruj według Marki
13,94 
6,49 
3,90 
13,49 
24,29 
16,99 
1,81 
13,75 
Symbol zastępczy
13,50 
Symbol zastępczy
17,80 
Symbol zastępczy
15,70 
9,90 
13,10 
Symbol zastępczy
18,60 
5,90 
Symbol zastępczy
10,92 
Symbol zastępczy
11,33 
Symbol zastępczy
37,86 
Symbol zastępczy
9,50 
Symbol zastępczy
10,45 
9,00 
3,90 
Ogorki-z-puszki-150x150-1

Ogórki kiszone i pikle z Ukrainy

Ogórki kiszone i pikle

Warzywa powinny stanowić podstawę zdrowego jadłospisu. Zawierają one niemal wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania ludzkiego organizmu, a jednocześnie w ich składzie znajduje się niewiele tych elementów, których nadmierne spożycie może być szkodliwe – takich jak cukry proste czy tłuszcze. Choć obecnie do świeżych warzyw mamy dostęp przez cały rok, to jednak nadal wiele z nich kupić możemy tylko sezonowo. Nie można się także łudzić, że ogórek kupiony w markecie w lutym smakuje tak samo, jak ten gruntowy, wyjęty prosto z grządki w czerwcu. Często decydujemy się zatem na przetwory z warzyw zebranych w najlepszym dla nich momencie. Produkty kiszone i konserwowe wybieramy jednak także z uwagi na ich walory smakowe oraz korzyści zdrowotne, niejednokrotnie większe nawet niż w przypadku świeżych warzyw. W ofercie sklepów Best Market znajdziesz wybór przetworów warzywnych, w tym ogórki i pikle.

Ogórki konserwowe a kiszone

Ukraińskie ogórki konserwowe i ogórki kiszone z Ukrainy wyróżnia przede wszystkim jakość warzyw, pochodzących z tradycyjnych upraw, od rolników dbających o produkt na każdym etapie jego powstawania. Ogórki kiszone w beczce stanowią jedną z najzdrowszych przekąsek, jaką możemy sobie urozmaicić dzień. Kiszenie jako proces chemiczny polega na zalanie warzyw solanką, w której rozpoczyna się proces ich fermentacji. Wytwarza się przy tym mnóstwo dobroczynnych substancji, takich jak wit. C podnosząca odporność i wzmacniająca układ krwionośny czy bakterie kwasu mlekowego będące naturalnym probiotykiem i wspomagające trawienie. Przerwanie fermentacji jest możliwe poprzez włożenie ogórków do słoika i ich pasteryzację.Z kolei konserwowanie jest jedną z form marynowania. Marynowanie ogólnie polega na zanurzeniu produktu spożywczego w płynie, który odetnie dostęp tlenu i zapobiegnie na pewien czas jego rozkładowi. Najpopularniejsze marynaty oparte są więc na oliwie oraz na alkoholu. Konserwowanie jest marynowaniem przy użyciu octu, w którego roztworze z wodą, cukrem i przyprawami umieszcza się warzywa. Ogórki marynowane charakteryzują się wyrazistym smakiem i chrupkością. Świetnie sprawdzają się jako element składowy sałatek, dodatek do posiłku czy po prostu jako drobna przekąska, wprost ze słoika. Marynowane ogórki i ogórki kiszone są popularne zarówno w Polsce, jak i na Ukrainie.

Pikle konserwowe i pikle kiszone

Nieco mniej znaną formą przechowywania warzyw są pikle. Ogórki, zielone pomidory, marchew, cynia i cebula są najpierw zasalane na sucho, a dopiero po kilku dniach i odcedzeniu wydzielonej pod wpływem soli wody, trafiają do roztworu octu. To oryginalne przygotowanie sprawia, że ogórki pikle zachowują najlepsze cechy warzyw kiszonych i konserwowych – są więc zdrowe, intensywne w smaku, przyjemnie chrupiące. Ogórki konserwowe pikle, jak i pikle klasyczne stanowiące mieszankę warzywną, znajdują mnóstwo zastosowań – od jedzenia solo po dodawanie do potraw. Szczególnie dobrze pasują do dań z grilla i fast-foodów, świetnie zgrywają się z sosami, majonezem, musztardą, keczupem, a także z mięsem oraz z żółtym serem.

Kategorie produktów