Ogórki kiszone i pikle

Warzywa powinny stanowić podstawę zdrowego jadłospisu. Zawierają one niemal wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania ludzkiego organizmu, a jednocześnie w ich składzie znajduje się niewiele tych elementów, których nadmierne spożycie może być szkodliwe – takich jak cukry proste czy tłuszcze.
Choć obecnie do świeżych warzyw mamy dostęp przez cały rok, to jednak nadal wiele z nich kupić możemy tylko sezonowo. Nie można się także łudzić, że ogórek kupiony w markecie w lutym smakuje tak samo, jak ten gruntowy, wyjęty prosto z grządki w czerwcu. Często decydujemy się zatem na przetwory z warzyw zebranych w najlepszym dla nich momencie.
Produkty kiszone i konserwowe wybieramy jednak także z uwagi na ich walory smakowe oraz korzyści zdrowotne, niejednokrotnie większe nawet niż w przypadku świeżych warzyw. W ofercie sklepów Best Market znajdziesz wybór przetworów warzywnych, w tym ogórki i pikle.

Ogórki konserwowe a kiszone

Ukraińskie ogórki konserwowe i ogórki kiszone z Ukrainy wyróżnia przede wszystkim jakość warzyw, pochodzących z tradycyjnych upraw, od rolników dbających o produkt na każdym etapie jego powstawania.
Ogórki kiszone w beczce stanowią jedną z najzdrowszych przekąsek, jaką możemy sobie urozmaicić dzień. Kiszenie jako proces chemiczny polega na zalanie warzyw solanką, w której rozpoczyna się proces ich fermentacji. Wytwarza się przy tym mnóstwo dobroczynnych substancji, takich jak wit. C podnosząca odporność i wzmacniająca układ krwionośny czy bakterie kwasu mlekowego będące naturalnym probiotykiem i wspomagające trawienie. Przerwanie fermentacji jest możliwe poprzez włożenie ogórków do słoika i ich pasteryzację.

Z kolei konserwowanie jest jedną z form marynowania. Marynowanie ogólnie polega na zanurzeniu produktu spożywczego w płynie, który odetnie dostęp tlenu i zapobiegnie na pewien czas jego rozkładowi. Najpopularniejsze marynaty oparte są więc na oliwie oraz na alkoholu. Konserwowanie jest marynowaniem przy użyciu octu, w którego roztworze z wodą, cukrem i przyprawami umieszcza się warzywa. Ogórki marynowane charakteryzują się wyrazistym smakiem i chrupkością. Świetnie sprawdzają się jako element składowy sałatek, dodatek do posiłku czy po prostu jako drobna przekąska, wprost ze słoika. Marynowane ogórki i ogórki kiszone są popularne zarówno w Polsce, jak i na Ukrainie.

Pikle konserwowe i pikle kiszone

Nieco mniej znaną formą przechowywania warzyw są pikle. Ogórki, zielone pomidory, marchew, cynia i cebula są najpierw zasalane na sucho, a dopiero po kilku dniach i odcedzeniu wydzielonej pod wpływem soli wody, trafiają do roztworu octu. To oryginalne przygotowanie sprawia, że ogórki pikle zachowują najlepsze cechy warzyw kiszonych i konserwowych – są więc zdrowe, intensywne w smaku, przyjemnie chrupiące.
Ogórki konserwowe pikle, jak i pikle klasyczne stanowiące mieszankę warzywną, znajdują mnóstwo zastosowań – od jedzenia solo po dodawanie do potraw. Szczególnie dobrze pasują do dań z grilla i fast-foodów, świetnie zgrywają się z sosami, majonezem, musztardą, keczupem, a także z mięsem oraz z żółtym serem.