Sucharki, grzanki z Ukrainy
Gdy przychodzi ochota na szybką przekąskę albo na imprezie trzeba podać coś do pogryzania warto mieć pod ręką coś pysznego. Świetnie sprawdzają się w takich sytuacjach grzanki i sucharki, które można kupić w różnych smakach, a do tego są zdrowsze i mniej tuczące od tradycyjnych chipsów.Ukraińskie grzanki z ciekawymi dodatkami
Sucharki i grzanki z Ukrainy będą świetnym uzupełnieniem przyjęcia, dodatkiem do sałatki, a także szybką przekąską w podróży czy podczas załatwiania codziennych spraw. Wachlarz dostępnych produktów jest bardzo szeroki, zarówno pod względem wielkości, jak i smaków.
Wśród smaków grzanek i sucharków z Ukrainy znajdują się zarówno te dobrze znane także w innych częściach Europy, jak szynka, boczek, pomidory czy ser, jak również charakterystyczne tylko dla kuchni dawnych republik ZSRR. Ciekawym smakiem, który przypadnie do gustu miłośnikom aromatów z Azji jest adżika, czyli paprykowa pasta wywodząca się z terenów Gruzji, Armenii. Niemniej tajemniczo brzmi nazwa bużenina, którą można znaleźć na opakowaniach grzanek. To smak pieczonej karkówki w ziołach, nadziewanej czosnkiem, która podawana jest zwykle na zimno. Te nietypowe i ciekawe smaki grzanek i sucharków z Ukrainy tym bardziej są warte wypróbowania.Soleniki – chrupiąca przekąska
Ciekawą alternatywą dla chipsów, krakersów i grzanek, które często smażone są na tłuszczu mogą być soleniki. To rodzaj sucharków wywodzących się z Węgier, które zadomowiły się w ukraińskiej kuchni. Nie smaży się ich na tłuszczu, ale piecze, zaś przyprawy dodawane są bezpośrednio do ciasta, a nie jako posypka. Soleniki są zdrowsze i bardziej dietetyczne, a do tego dzięki metalizowanym opakowaniom zachowują chrupkość i smak taki, jak zaraz po wyjęciu z pieca. Soleniki z adżyką, czosnkiem czy cebulą są zaskakująco smaczne, a przy tym niepodobne do smaków, jakie można na co dzień spotkać w polskich sklepach.
Ukraińskie sucharki i grzanki zaskakują różnorodnością smaków oraz wysokiej jakości przygotowaniem. Będą hitem imprezowego bufetu i doskonałą przekąską w czasie zabieganego dnia.