favicon

Kiszonki

5 produktów
Filtruj według ceny
Filtruj według ceny - slider
918
Filtruj według Marki
Filtruj według Marki
14,26 
9,09 
Symbol zastępczy
16,00 
Symbol zastępczy
18,00 
Symbol zastępczy
18,00 
Solone-warzywa-150x150-1

Kiszonki

Kiszonki są zdrowym i pysznym sposobem na dodatek do głównego dania albo na przekąskę. Nazywane często „bombą zdrowia” lub „bombą witaminową” są bogate w witaminy A, C, D i E. Pomagają szczególnie zimą w naturalny sposób uzupełniać mikroelementy potrzebne do funkcjonowania organizmu oraz wspomagające jego odporność. Kiszenie jest procesem naturalnym, który nie powoduje straty wartości warzyw, a w wielu przypadkach zyskują one dodatkowe właściwości prozdrowotne.

W kuchni ukraińskiej oraz innych kuchniach wschodniej Europy kiszenie warzyw i owoców ma długą tradycję. To nie tylko kapusta i ogórki, które doskonale są znane w Polsce, ale także wiele innych warzyw, takich jak marchew, buraki czy pomidory. Na półkach z kiszonkami ze wschodniej Europy można też znaleźć kiszone jabłka o korzennym smaku oraz kiszone arbuzy, które przywodzą na myśl smaki lata.

Bogactwo kiszonek, wśród których znajdują się także surówki – gotowe dodatki do dań głównych to wyróżnik kuchni wschodniej części Europy. Kiszone warzywa to sposób na szybkie uzupełnienie obiadu, ponieważ doskonale pasują do wielu dań, głównie mięsnych. Kiszonki mogą być podawane także jako przekąski. Kiszone pomidorki czy ogórki mają wyrazisty smak, który świetnie współgra z zestawami przekąsek, takich jak wędliny, mięso, pieczywo, podawanych na imprezach. Można ich także używać do kanapek lub jako dodatek do różnorodnych mięs i wędlin.

Bardzo ciekawe smakowo są kiszonki owocowe. Jabłka kisi się zwykle z dodatkiem imbiru i cynamonu, co nadaje im korzenny smak. Z kolei arbuzy, choć same w sobie są słodkie, to doskonale łączą się smakowo z kwasowością, a wyrazistości dodają im czosnek i chrzan, które znajdują się w popularnych kiszonkach wykorzystujących ten owoc.

Kategorie produktów