Mleko skondensowane z Ukrainy

Dla młodzieży powiązanie mleka skondensowanego z wojażami na Wschód może się wydać niedorzeczne – przecież można je kupić w każdym sklepie. Dorośli pamiętają jednak, że to właśnie z Rosji i Ukrainy przywożono do Polski pierwsze egzemplarze tego niespotykanego wówczas przysmaku.
Do dziś ukraińskie mleko zagęszczone wyróżnia się wysoką jakością, uzyskaną dzięki niezmiennemu stosowaniu tych samych, od lat sprawdzonych receptur. Przepisy na łakocie z mlekiem skondensowanym pozwalają stworzyć bajeczne i smaczne desery. Mleko zagęszczone słodzone i powstający z niego kajmak są z resztą tak pyszne, że można je wyjadać łyżeczką bez żadnych dodatków. Dowiesz się, gdzie możesz zastosować mleko skondensowane w puszce.

Jak powstaje mleko skondensowane?

Mleko skondensowane a zagęszczone – czy jest jakaś różnica? Tylko w nazwie. To synonimy określające ten sam produkt. Aby otrzymać mleko skondensowane, potrzebne są wyłącznie krowie mleko oraz odrobina czasu i cierpliwości. Mleko skondensowane niesłodzone powstaje bowiem po prostu przez odparowanie części wody z mleka o określonej zawartości tłuszczu. Powstający w ten sposób płyn ma lepką, gęstą, gładką konsystencję i białawo-kremową barwę. Zasadniczo nic nie stoi na przeszkodzie, aby cały proces przeprowadzić w domu, ale trwa on długo i wymaga stałej uwagi – mleko nie może się przypalić. Dużo wygodniej jest kupić produkt gotowy o identycznej jakości i walorach smakowych.
Mleko skondensowane słodzone powstaje w identyczny sposób, jednak w trakcie procesu jest dodatkowo dosładzane.
Możemy kupić mleko zagęszczone z Ukrainy w kilku rodzajach opakowań: w puszce, w kartonie, w foliowym woreczku z dozownikiem, a także w tubce – ten ostatni wariant zawiera najczęściej dodatki smakowe i jest przeznaczony głównie dla dzieci.
Jeśli chodzi o mleko skondensowane cena waha się od ok. 3 do 12 zł, w zależności od wielkości opakowania oraz od ewentualnych dodatków.

Kajmak z mleka skondensowanego

Kajmak to jeden z wariantów, w jakim możemy kupić mleko zagęszczone. Powstaje on poprzez dalsze gotowanie mleka skondensowanego słodzonego. Możemy przygotować kajmak w domu, gotując puszkę w garnku przez kilka godzin, lub przelewając jej zawartość do naczynia żaroodpornego, przykrywając folią i wstawiając do piekarnika.
Mleko skondensowane jest również podstawowym składnikiem domowego karmelu: mleko zagęszczone niesłodzone gotuje się w tym przypadku z cukrem, masłem i ewentualnie dodatkami smakowymi lub zapachowymi. Zastygłą masę można kroić zanurzonym w oleju nożem i owijać w papier spożywczy, aby jeszcze przez długi czas cieszyć się smakiem domowych karmelków.

Ukraińskie mleko zagęszczone – przepisy na szybki deser

Mleko zagęszczone to doskonała baza szybkich, pysznych deserów. Najprostszą opcją jest posmarowanie andrutów mlekiem skondensowanym słodzonym lub kajmakiem. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka albo smak zbyt intensywny, mleko można wcześniej utrzeć z odrobiną masła albo wzbogacić o dodatki – kakao, orzechy, cynamon, rodzynki.
Z pomocą mleka z puszki zrobisz też delikatne domowe lody – ubij schłodzoną śmietanę kremówkę, dodaj do niej mleko zagęszczone i nadal ubijając, wlej nieco wody różanej, mocnej kawy lub rumu. Powstałą masę przełóż do pojemnika. Po kilku godzinach w zamrażarce masz już gotowy orzeźwiający, kremowy deser!
Ukraińskie mleko skondensowane świetnie komponuje się także z drinkami – z jego pomocą przyrządzisz oszałamiające malibu czy energetyzujące shoty White Russian. Eksperymentuj i sprawdź, do czego jeszcze pasuje rosyjskie mleko zagęszczone.