Kawior z Rosji i Ukrainy

Przez większość historii kawior uznawany był za danie ekskluzywne. Rosyjscy rybacy zajmowali się jego pozyskiwaniem od średniowiecza. Z czasem walory smakowe kawioru doceniono tak bardzo, że połów jesiotra stał się rosyjskim monopolem państwowym a rosyjski kawior symbolem wyższych sfer, najbardziej cenionym produktem eksportowym Rosji.
Ale co to jest kawior? Jakie są rodzaje kawioru? Jak jeść i z czym podawać kawior? Gdzie kupić kawior i jaka jest cena kawioru?

Rodzaje kawioru – kawior czarny i czerwony

Kawior to solona rybia ikra. Pozyskuje się go wyłącznie od określonych gatunków ryb i dzieli na rodzaje właśnie ze względu na pochodzenie.
Kawior czarny to najbardziej klasyczny kawior ukraiński. Otrzymuje się go przede wszystkim z jesiotra oraz z innych podobnych ryb słodkowodnych, jak bieługa i siewruga. Rosyjski czarny kawior charakteryzuje się ciemną barwą, sporymi jajeczkami i mocnym, jednorodnym smakiem, bez wtrętów innych posmaków. Nie powinien być zbyt słony, aby konsument miał możliwość zachwycenia się wszystkimi niuansami.

Kawior czerwony pochodzi od ryb łososiowatych. Jest tym wyżej ceniony, im mniejsze posiada jajeczka. Rosyjski czerwony kawior pochodzi z ryb takich jak gorbusza, kiżucz i keta. Można oczywiście kupić także klasyczny kawior z łososia czy kawior z dorsza. Z uwagi na rozpoznawalność, w Polsce popularnością cieszą się także ikra z pstrąga. Czerwony kawior smak ma ostry i wyrazisty a drobne jajeczka rozpływają się w ustach.

Kawior – właściwości i cena

Kawior ukraiński posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne, plasujące go wysoko na liście produktów rekomendowanych do spożywania w ramach bogatej w składniki odżywcze, zbilansowanej diety.
Witaminy A, D i E, a także jod, magnez, cynk i fosfor wpływają pozytywnie na układ krążenia, podnoszą odporność, stymulują układ nerwowy.
Szczególnie pozytywnie kawior rosyjski wpływa na skórę i włosy. Jego zdolność do wygładzania zmarszczek jest tak wysoka, że stosuje się go nawet w ekskluzywnych kosmetykach.
Pomimo wysokiej kaloryczności, kawior nie powoduje tycia, a to na skutek redukcji poziomu cholesterolu, a także ze względu na unikatową zdolność podnoszenia wydajności wątroby w zakresie usuwania toksyn z organizmu.
Kawior to zatem nie tylko przepyszny smak, ale także szereg korzyści zdrowotnych.
Dlaczego w przypadku dania takiego jak kawior cena nie może być nieco niższa? Wynika to z jakości oraz z trudności w pozyskiwaniu. Jeśli chodzi o kawior z jesiotra czy wyjątkowy kawior z bieługi cena ma bezpośrednie odniesienie do walorów smakowych, a także do czystości produktu.

Jak jeść kawior rosyjski?

Jak jeść kawior? Jest on dodatkiem sprawiającym, że najprostsza nawet potrawa stanie się elitarnym daniem.
Najłatwiej podać go na małych kromeczkach czy grzankach. Możesz użyć specjalnych wykrojników, by przygotować kwadratowe lub okrągłe kanapeczki, a następnie przyozdobić je kawiorem, kawałkami sera dojrzewającego, awokado czy cieniutkimi plastrami wędzonej ryby.
Możesz nałożyć odrobinę na przepołowione ugotowane jajko czy okrasić nim koreczki, a nawet podać na krakersach czy na waflach gryczanych posmarowanych odrobiną kremowego twarożku. Fantastycznym i prostym daniem są gorące ziemniaki w mundurkach okraszone łyżeczką śmietany i odrobiną schłodzonego kawioru.
Ważne, aby do prac z kawiorem używać plastikowych lub ceramicznych sztućców – stal nierdzewna negatywnie wpływa na smak.

Gdzie kupić najlepszy kawior?

Przede wszystkim wybierz sprawdzone źródło. Jeśli chodzi o kawior sklep internetowy oraz sklepy stacjonarne Best Market oferują szeroki wybór i wysoką jakość produktu.