favicon

Żarkoje – przepis na pyszne ukraińskie danie jednogarnkowe

zarkoje-latwy-przepis-ukrainski-scaled

Żarkoje — przepis na pyszne ukraińskie danie jednogarnkowe

Żarkoje, co tłumaczy się po prostu jako „gorące”, to typowe dla ukraińskiej kuchni danie jednogarnkowe. Składa się z mięsa i warzyw, a jego charakterystycznym elementem jest „czapa” z ciasta drożdżowego lub pierogowego.

Czym jest żarkoje i jak je podawać?

Żarkoje jest tradycyjną, treściwą i sycącą potrawą jednogarnkową wywodzącą się ze wschodu, ale rozpowszechnioną na całej wschodniej Słowiańszczyźnie, w tym na Ukrainie. Oryginalnie, w wersji rosyjskiej, wykonywano ją z mięsa wieprzowego, ale na Ukrainie znacznie popularniejsza jest wersja wołowa. Żarkoje ma konsystencję gulaszu i jest zapiekane w glinianym garnku nazywanym horszczik. Gliniane naczynie, zwężające się ku górze jest zwykle bogato zdobione tradycyjnymi motywami ukraińskimi.

Charakterystyczną cechą żarkoje jest przykrycie garnka wykonane z drożdżowego, zbliżonego do chlebowego lub pierogowego ciasta. Zapieka się ono na złocisty kolor, a następnie jest dodatkiem do gulaszu. Ciasto macza się w mięsno-warzywnym sosie, a na koniec wyciera nim ściany garnka.
Ponieważ danie jest bardzo treściwe i sycące, zwykle nie podaje się do niego żadnych dodatków. Czasami w restauracjach, gdzie serwowane jest w niewielkich, pojedynczych porcjach pod puszystą „czapą” z ciasta, można się spotkać z dodatkiem w postaci lekkiej sałaty.

Przepis na domowe żarkoje

Domowe przygotowanie żarkoje wymaga sporo czasu oraz posiadania glinianego garnka do zapiekania. Można oczywiście wykonać wersję bez przykrycia i podać potrawę z chlebem, ale będzie ona odbiegać od oryginalnego przepisu.

Osoby lubiące połączenie mięsa z bardziej słodkimi smakami mogą dodać do żarkoje suszone śliwki lub morele oraz rodzynki.

Składniki

  • 500 g wołowiny (ewentualnie wieprzowiny), najlepiej łopatki
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • Czerwona papryka
  • 200 ml bulionu wołowego
  • koncentrat pomidorowy
  • Sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, liść laurowy
  • Można dodać suszone śliwki, rodzynki lub morele albo posiekany koperek i pietruszkę
  • Ciasto drożdżowe (chlebowe) lub pierogowe do wykonania „czapy” na garnku

Sposób przygotowania żarkoje

Mięso pokroić w kostkę, a cebulę w krążki. Podsmażyć na maśle na patelni, dodać twarde, pokrojone warzywa – marchew i ziemniaki – i poddusić, aż zaczną mięknąć. Mięso i warzywa przełożyć do garnka glinianego. Na patelnię po smażeniu wsypać słodką paprykę i podgrzać, dodać bulion i koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić. Wlać do garnka, dodać paprykę, posolić i popieprzyć do smaku, dołożyć liść laurowy. Jeżeli chcemy uzyskać większą różnorodność smaku, dodać na koniec kilka suszonych śliwek, moreli lub garść rodzynek. Garnek zakleić od góry drożdżowym ciastem chlebowym lub ciastem pierogowym. Włożyć do piekarnika. Zapiekać aż ciasto się zarumieni (można sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone).
Jedzenie zaczyna się od odkrojenia ciasta jak najbliżej brzegu garnka.

Łatwiejsza wersja gulaszu ukraińskiego

Ponieważ zapiekanie żarkoje w garnku glinianym zajmuje zwykle sporo czasu i wymaga posiadania takiego naczynia, funkcjonuje także łatwiejsza wersja wykonania tej potrawy.

Mięso z cebulą należy podsmażyć na maśle i przełożyć do garnka. Następnie na tej samej patelni smażyć po kolei warzywa i włożyć do garnka. Patelnię posypać papryką mieloną, dodać koncentrat i bulion i poddusić. Zalewę przelać do garnka, uzupełnić wodą tak, by zakryła składniki. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Gotować tak długo aż mięso i warzywa staną się miękkie. Na koniec wrzucić kilka suszonych owoców, a przed podaniem posypać koperkiem i pietruszką. Podawać z chlebem.

Kategorie produktów