favicon

Ukraiński sernik – poznaj przepis na ten wspaniały deser

sernik ukraiński

Polacy są miłośnikami serników. Jak widać, Ukraińcy również. Warto w takim razie spróbować wypieku naszych wschodnich sąsiadów. Jest on zupełnie inny, robiony z dodatkiem kaszy manny i mąki kukurydzianej, które nadają ciastu konsystencji i koloru, których nie znamy z polskich stołów. Te produkty sprawiają również, że placek można z łatwością pokroić. Co więcej, sernik ukraiński jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny.

Jaki jest sernik ukraiński?

Ciasto przygotowuje się w całkowicie inny sposób od naszego rodzimego sernika. Ten ukraiński piecze się w keksówce, jeszcze gorący wyjmuje z formy i je, zanim ostygnie. Właśnie wtedy jest najsmaczniejszy, szczególnie z dodatkiem domowych konfitur. Ciasto wyróżnia się też tym, że nie pęka ani nie opada, a swoją brązową skórkę zawdzięcza wysmarowanej masłem formie. Jest zwarte, a jego konsystencji najbliższe jest słowo „gniotek”, co znacznie się różni od puszystego i delikatnego ciasta znanego Polakom. Na koniec często posypuje się jecukrem pudrem, którego słodycz można przełamać, podając ciasto z konfiturą, która zapewnia wyjątkowe wrażenia naszym kubkom smakowym. Sernik ukraiński wyróżnia się też kolorem. Jego żółtą barwę nadaje mu mąka kukurydziana.

Sernik ukraiński – jak przygotować?

Do zrobienia tego wyjątkowego wypieku potrzebujemy w większości produktów, które każdy z nas znajdzie na kuchennej półce. W przepisie są takie składniki, jak twaróg, cukier, masło, jajka, mąka pszenna, esencja waniliowa, rodzynki oraz semolina (gruboziarnista mąka pszenna) lub kasza manna. To właśnie te dwa ostatnie produkty tak bardzo odróżniają wypiek od tego znanego w Polsce. Poza tym przydadzą nam się cukier puder oraz ulubiony dżem, które dodamy już po upieczeniu placka.
Ciasto jest naprawdę łatwe w zrobieniu. Wspomniane składniki wystarczy wymieszać w misce i odczekać kilkanaście minut. Twaróg może się nie rozetrzeć całkowicie, ale to nic nie szkodzi, grudki są normalne w serniku ukraińskim. W tym czasie możemy przygotować formę, posmarować ją masłem oraz nagrzać piekarnik. Po około godzinie otrzymujemy gotowy rumiany deser i wreszcie możemy poznać jego smak.

Jak podawać sernik ukraiński?

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, warto odstawić je jeszcze na kilkanaście minut. Najlepsze jest ciepłe, ale nie na tyle, żeby się oparzyć. Po kwadransie możemy je wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem. Placek będzie dość zwarty i treściwy, więc z łatwością pokroisz go na plastry. Te możesz podać razem z domowymi konfiturami. W takim wydaniu sernik ukraiński z pewnością przypadnie do gustu domownikom.
A co, jeżeli chcesz zjeść resztę ciasta następnego dnia? Niestety, placek ten najlepszy jest na ciepło, a po całkowitym ostygnięciu traci na walorach smakowych. Jednak jest na to rada. Poleca się zawinąć go w folię i podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Taki zabieg sprawi, że sernik ukraiński na powrót stanie się pyszny. Spróbuj, a może na stałe zagości również na Twoim stole.

Kategorie produktów