favicon

Ukraiński banosz – poznaj przepis na tę sycącą potrawę

banosz-ukrainski-przepis-scaled

Banosz, określany również jako banusz, to popularne danie kuchni ukraińskiej. Do jego przygotowania potrzeba m.in. kaszy kukurydzianej oraz śmietany. Zobacz, jak w prosty sposób przyrządzić tę niezwykłą potrawę.

Banosz ukraiński – czym jest?

Śmietana i kasza to podstawowe składniki dania, jakim jest banosz, zwanego także banusz. Inną popularną nazwą, pod którą występuje ten przysmak to „tokan”. Nazwa jest tak naprawdę uzależniona od miejsca przygotowania – w zależności od regionu inaczej się mówi na ten przysmak. Potrawa ta znana jest bardzo dobrze w regionie Zakarpacia na Ukrainie. Zajadają się nią również w Rumunii.

Tego rodzaju danie serwowano w regionach górskich i przedgórzach Karpat, przede wszystkim jako potrawę na święta. Chętnie częstowano nią zaproszonych gości. W zależności od części Ukrainy podaje się ją z serem bryndzą, skwarkami, znany też jest banosz z grzybami. Tak naprawdę to od Ciebie zależy, jakie dodatki użyjesz w przypadku swojego banosza.

Huculski banosz – najważniejsze zasady przygotowania

Zanim przejdziemy do przedstawienia przepisu na ten przysmak, wskażemy najważniejsze zasady związane z gotowaniem tego dania. Przede wszystkim do przyrządzenia banosza nie używaj metalowych narzędzi, ponieważ psują one smak potrawy. Co więcej, kaszę kukurydzianą na danie, należy mieszać przez równe 30 minut, najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką.

Dodatkowo banosz huculski może być jedzony tylko i wyłącznie na ciepło. Nie schładza się go, jak robi się np. z hominą. Danie, jakim jest banosz je się łyżką, a nie nożem czy widelcem, ponieważ jest podobny do owsianki.
Pamiętaj, by zawartość garnka mieszać zawsze w jednym kierunku. Wówczas wyjdzie Ci doskonały banosz.

Co ciekawe, niektórzy twierdzą, że nie należy tego dania przygotowywać na mleku, lecz na śmietanie. Jednak my przedstawiliśmy mniej kaloryczny przepis, gdzie oprócz śmietany używamy po prostu wody i – jeśli wolisz – sugerujemy jej zastąpienie mlekiem.

Banosz – przepis

Banosz to potrawa, do której przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 400 ml śmietany tłustej,
  • 250 g kaszy kukurydzianej,
  • 1 łyżeczki cukru,
  • 400 ml wody,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 100 g sera bryndza,
  • sól do smaku.Chcąc przyrządzić ten przysmak, nagrzej suchą patelnię i wsyp na nią pokrojony w kostkę boczek wędzony. Smaż do momentu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną skwarki. Teraz wyjmij garnek i zagotuj w nim śmietanę wraz z cukrem, wodą i solą. Jeżeli wolisz, zrezygnuj z wody na rzecz mleka. Ilość mleka musi być równa wskazanej w przepisie ilości wody. Musisz się jednak liczyć z tym, że taki banosz na mleku, a nie na wodzie, ma więcej kalorii.Gdy ciecz się zagotuje, starannie i bardzo powoli wsypuj po kolei porcje kaszy kukurydzianej. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez kolejne 15 minut, ciągle mieszając. Gdy zauważysz, że na powierzchni dania pojawią się kropelki tłuszczu, będzie to oznaczać, że Twój banosz jest gotowy. Do miski przełóż ugotowany banosz. Możesz go teraz posypać skwarkami, polać tłuszczem i posypać wskazaną w przepisie ilością sera bryndza.
    Banosz doskonale syci, dlatego warto po niego sięgać np. w mroźne dni.
Kategorie produktów