favicon

Ucha – wschodnia zupa rybna

ucha-rosyjska-zupa-rybna-scaled

Ucha – tradycyjna wschodnia zupa rybna

Podobno żeby ugotować prawdziwą zupę rybną trzeba mieć aż 12 gatunków ryb, wlać do niej kieliszek wódki oraz zgasić w niej szczapę palącego się drewna. Podobno… bo przepisów na tę jedną z najpopularniejszych i najbardziej znanych wschodnich zup jest mnóstwo. Każda gospodyni, ale też każdy wędkarz, ma swój własny, jedyny i najlepszy. W gruncie rzeczy jednak ucha to potrawa bardzo prosta, którą można przyrządzić zarówno w domu, jak i w plenerze, w zawieszonym nad ogniem kociołku.

Najlepsza zupa rybna świata

Początkowo pojawiała się głównie na stołach biedoty i rybaków żyjących nad wielkimi rzekami. Z czasem trafiła też na stoły kupców, a nawet na carski dwór. Tu oczywiście nadano jej większą wykwintność, do przygotowania używano szlachetnych gatunków ryb, a także uchodzących za przysmak raków. Im bardziej rosła popularność uchy, tym więcej właściwości jej przypisywano. Miała więc wzmacniać siły, przyspieszać powrót do zdrowia po chorobach oraz sprawiać, że rany lepiej się goiły, a kości zrastały. Nie sposób zauważyć tu analogii to osławionego rosołu, który w wielu krajach, w tym w Polsce, uchodzi za lek na całe zło, od stłuczonego kolana do złamanego serca.

Bo i zupa rybna to nic innego jak wywar z ryb, z włoszczyzną, czasem z ziemniakami, podawany z dużą ilością zieleniny i cytryną. A że ryby są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, nie sposób odmówić jej właściwości zdrowotnych i korzystnego wpływu na organizm.

Zupa rybna – idealne danie na biwak

Nazwa ucha w przeszłości odnosiła się do każdej zupy ponieważ słowo to oznacza „wywar”. Z czasem jednak przylgnęło do zupy rybnej. Dawniej była jednym z podstawowych dań rybaków i mieszkańców nadrzecznych wsi i miast. Obecnie równie chętnie jak w domach przyrządzana jest podczas biwaków czy wypraw na ryby. To tradycje związane z rybołówstwem mówią, że trzeba użyć od niej aż 12 gatunków ryb. Z powodzeniem jednak można ją ugotować mając do dyspozycji jedynie 2-3 gatunki. Z kolei z biwakową i wędkarską tradycją związane jest wlewanie do niej kieliszka wódki oraz gaszenie zapalonej szczapki drewna. Dzięki temu zupa nabiera aromatycznego, wędzonego zapachu. Nie jest to jednak absolutnie konieczne by ugotować doskonałą uchę. Niemniej przyrządzając ją w kociołku nad ogniskiem, można spróbować sztuczki z płonącym drewnem. Efekt murowany.

Przepis na wschodnią zupę rybną

Zupa rybna ucha to nic innego jak wywar z mięsa i pozostałości ryb z pokrojonym, gotowanym rybim mięsem, włoszczyzną, cytryną, zieleniną i przyprawami. Można ją przyrządzić jako zupę rybną z głów pozostałych po sprawianiu filetów, a także dorzucić do wywaru skóry i płetwy. Zawsze jednak należy zadbać o większy kawałek ryby, który da się wyfiletować i pokroić do sporządzonego wywaru.

Składniki:

  • Ok. 500 g małych ryb (karasie, płotki, okonie) lub resztki rybne – głowy, płetwy, skóry
  • Ok. 500 g filetów z dużych ryb (np. lin, szczupak, karp)
  • Włoszczyzna do zupy
  • 1 większa cebula
  • Cytryna
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Posiekany koperek i pietruszka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: ok. 500 g ziemniaków

    Zupa rybna ucha – przygotowanie:

    Małe ryby sprawić, wyfiletować, pokroić na kawałki i zalać ok. 2 l wody. Ewentualne resztki rybie, głowy włożyć do tego samego garnka. Gotować około 15-20 min na małym ogniu.

    Włoszczyznę i cebulę obrać, drobno pokroić i dodać do garnka z gotującym się wywarem rybnym. Trzymać na ogniu jeszcze około pół godziny.
    Wywar rybny przecedzić do drugiego garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i opcjonalnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać pieprz i sól do smaku.

    Filety z dużych ryb pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru. Gotować około 20-30 min, aż ziemniaki i ryba będą miękkie.

    Na koniec dodać do zupy posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz ugotowaną wcześniej marchewkę z włoszczyzny.

    Zupę podawać z plasterkiem cytryny w każdej miseczce i z białym pieczywem.

    Aby nadać zupie bardziej traperski i biwakowy charakter można przed ostatecznym zagotowaniem wlać do niej kieliszek wódki, a następnie zgasić w niej płonącą szczapkę drewna. Nada jej to smak wędzenia.

    Uchę można też podawać na ostro, z dodatkiem pieprzu Cayenne lub ostrej papryki albo z pomidorami, które wrzuca się na koniec gotowania.

Kategorie produktów