favicon

Wschodnia sałatka Olivier – sałatka jarzynowa inaczej

salatka-olivier-przepis-scaled

Sałatka jarzynowa inaczej

W Polsce bardzo popularną potrawą, zwłaszcza w okresie świąt, jest sałatka jarzynowa. Chociaż przepisy znalezione w Internecie czy też w książkach kucharskich naszych mam i babć są łudząco do siebie podobne, sałatka ta zawsze smakuje inaczej. Jednak czy wiemy, skąd pochodzi sałatka jarzynowa? U naszych wschodnich sąsiadów możemy odnaleźć bardzo podobną sałatkę, a jest nią właśnie sałatka Olivier, znana też pod nazwą sałatka moskiewska Olivier bądź też sałatka Oliver. Chociaż przepis na sałatkę nieco różni się składem od naszej polskiej tradycyjnej sałatki jarzynowej, jej smak jest równie wyśmienity.

Sałatka świąteczna

Sałatka Oliver lub też sałatka Olivier jest absolutną królową stołów podczas świąt. W krajach wschodnich podawana jest podczas uroczystości Nowego Roku w domach, jak również w salach restauracyjnych. Oczywiście nie może jej również zabraknąć na imprezach rodzinnych, a także podczas innych świąt i uroczystości. Na stołach pojawia się również szereg innych ukraińskich specjałów takich jak cukierki Roshen czy kawior. Sałatka Oliver smakuje praktycznie wszystkim, jest obok innych sałatek wyśmienitym daniem, które koniecznie musi zjawić się też i na naszych stołach. Przepis na sałatkę jarzynową inaczej, jak i inne sałatki wschodnie.

Sałatka Olivier – przepis prosto ze wschodu

Pomimo brzmiącej z francuska nazwy sałatka ta, według przekazów, pochodzi właśnie z krajów wschodnich, a dokładnie z samej Moskwy. Jej nazwa pochodzi od jej stwórcy kucharza Lucien Oliviera, który właśnie w Moskwie prowadził swoją restaurację. Przepis sałatki wschodnie był utrzymywany przez jej twórcę w tajemnicy, aż samej śmierci. Gdy tylko receptura ujrzała światło dzienne, sałatka Olivier stała się nieodłącznym gościem na stołach w wielu domach. Początkowo przepis zawierał w sobie kilka rodzajów mięs, lecz ze względu na jego cenę, jej skład ewoluował. Przepis na sałatkę Olivier przybył także do Polski, jednak zwyczajowo w Polsce przygotowuje się ją bez dodatku mięsa, za to często z dodatkiem jajek, znamy ją właśnie pod nazwą sałatki jarzynowej.

Sałatka jarzynowa inaczej – przepis niezwykle łatwy do wykonania

Przepis na sałatkę Oliver wygląda bardzo podobnie do zwykłej sałatki jarzynowej. Możemy odnaleźć w niej kiszone ogórki, gotowane marchewki, groszek konserwowy, cebulkę, ugotowane ziemniaki, a także majonez i musztardę. Sałatka Oliver różni się dodatkiem mięsa, jego smak dodaje sałatce wyrazistości. Oczywiście możemy zastosować dowolny rodzaj mięsa, kiełbasę, ugotowanego kurczaka, czy też nawet mięso z kaczki. Najczęstszym dodatkiem jest jednak mortadela. Stosunkowo tania i łatwo, dzięki czemu stanowi doskonały składnik. Oczywiście ilość mortadeli lub też innego mięsa pozostaje dowolna. Zależnie od naszych preferencji smakowych możemy dodać jej więcej lub mniej, niż określa przepis. Jednak nie warto jej pomijać, ponieważ bez niej sałatka Oliver może stracić na swoim wyjątkowym smaku.

Czy jest tylko jeden przepis na sałatkę Oliver?

Oczywiście jak w przypadku innych dań, przepis ten występuje w wielu wariacjach. Różne przepisy możemy znaleźć wpisując w wyszukiwarkę internetową hasła takie jak: sałatki wschodnia przepis, sałatka Oliver przepisy, sałatka moskiewska, sałatka Oliver, jarzynova blog, przepis na sałatkę jarzynową inaczej. Jednak pamiętajmy, że zazwyczaj klasyka sama w sobie smakuje najlepiej.

Sałatka Olivier – przepis od Best-Market.pl

Składniki:

5-6 ziemniaków, najlepiej odmiana sałatkowa
3 średniej wielkości marchewki
1 cebula biała (łagodniejsza będzie czerwona, ale oryginalnie podajemy białą)
2-3 ogórki kiszone
1 puszka groszku konserwowego
2 jajka
250 g mięsa – teoretycznie wg przepisu zwyczajowo mortadela, ale sugerujemy smażoną pierś z kurczaka
musztarda Dijon albo inna, ostra
majonez
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki i marchewki szorujemy, wycinamy brzydkie kawałki, gotujemy w skórkach by były miękkie, ale miały zachowaną jędrność i fakturę.
Jajka myjemy, gotujemy na twardo.

2. Po ostudzeniu kroimy w troszkę większą kostkę niż do polskiej sałatki jarzynowej. Analogicznie kroimy ogórki i jajka, cebulę zaś drobno.

3. Dodajemy mięso, groszek, dolewamy sos – majonez, sól, pieprz, sok z cytryny i trochę musztardy dla podbicia smaku.

4. Mieszamy wszystko delikatnie, by zachować kształt składników. Zostawiamy by się przegryzło przez kilka godzin.

Kategorie produktów