
Kuchnia ukraińska ma wiele wspólnego z kuchnią polską, ale oczywiście różni się także w bardzo wielu aspektach. Nie da się jednak ukryć, że Polacy lubią ukraińskie smaki i mają do nich spory sentyment. Zarówno te podobieństwa, jak i odmienności świetnie się uzupełniają, a ukraińska gościnność jest dobrze znana. Nie można się więc dziwić, że Polacy lubią i cenią restauracje ukraińskie. Można je znaleźć w niemal każdym większym mieście, a wiele z nich funkcjonuje już od kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu lat i wpisało się na stałe w kulinarny krajobraz Polski.
Kuchnia ukraińska kształtowała się przez wieki na styku wielu różnych kultur. Swoje pierwiastki wniosły tu kontakty z Polską, Tatarami, Turkami, Ormianami, Żydami. Na zachodzie kraju duży wpływ na kształtowanie się kuchni ukraińskiej miało funkcjonowanie w ramach Monarchii Habsburskiej, a później austro-węgierskiej. Widoczne szczególnie w miastach wpływy kuchni austriackiej i galicyjskiej to dziś istotny element kulinarnego dziedzictwa Ukrainy.
Jakich dań można skosztować w restauracjach ukraińskich w Polsce? Wybór jest bardzo duży, ale w żadnej z ukraińskich restauracji nie może zabraknąć barszczu ukraińskiego, solianki i pierogów. Jednak to dopiero początek. Wśród dań, które chwalą i cenią Polacy, są też kotlet po kijowsku, gulasz – żarke, zupa rybna ucha, pielmieni, faszerowana papryka, hryczanyki i wiele innych.
Kuchnia ukraińska jest stosunkowo prosta, ale niezwykle smaczna i aromatyczna. Jest też sycąca i treściwa, a tutejsze dania nawet w restauracjach smakują „po domowemu”
Restauracji ukraińskich w Polsce jest wiele, a oprócz tego w ostatnich miesiącach pojawiły się też bary i oferty przygotowywania ukraińskich dań na zamówienie.
Działające od lat ukraińskie restauracje w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie i innych miastach są bardzo dobrze znane smakoszom. Sporo z nich oprócz pysznego jedzenia wyróżnia się też wystrojem z elementami folklorystycznymi, zdjęciami z dawnych Kresów czy pamiątkami związanymi z Ukrainą.
W publikowanych rankingach najlepszych ukraińskich restauracji w Polsce najlepiej oceniana jest już od lat Restauracja Willa Biała mieszcząca się w Warszawie na Starym Mokotowie. Jej właściciele kontynuują tradycję zapoczątkowana przez dawnych właścicieli Willi Białej, rodzinę Siedlanowskich. Feliks Siedlanowski miał żonę pochodzącą z Galicji i wierzył, że to właśnie dzięki kuchni z tych terenów ukochana odzyskała zdrowie w ciężkiej chorobie. Wydawane przez nich obiady słynęły w okolicy, a obecni właściciele restauracji czerpią ze starych galicyjskich przepisów, nie zapominając o stworzeniu odpowiedniej atmosfery przesyconej ukraińskimi pamiątkami.
W Krakowie, od ponad 20 lat dań kuchni ukraińskiej można spróbować w restauracji Smak Ukraiński na ulicy Grodzkiej, w sercu Starego Miasta. Stylizowane wnętrze z licznymi elementami ukraińskiej ceramiki, haftu i innych ozdób wypełniają aromaty dań przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Goście chwalą tu szczególnie wertuny, czyli faszerowaną polędwicę wołową, solankę oraz żarke.
Wśród polecanych przez gości ukraińskich restauracji w Polsce są też szczecińska Ukraineczka, gdzie można też skosztować dań kuchni litewskiej, gdański Pan Kotowski, którego nazwa nawiązuje do znanej ukraińskiej bajki o kocie-grubasie oraz warszawskie U Sióstr na Złotej i Dikańka na Mokotowie. U Sióstr oprócz doskonałej kuchni i serdecznej atmosfery przyciąga też sielskie wnętrze ozdobione haftowanymi ręcznikami oraz obrazami autorstwa Halyny Bakhovoi.
Kuchnia ukraińska to smaki i aromaty, które są bliskie Polakom. Nic więc dziwnego, że restauracje i bary ukraińskie cieszą się dużą popularnością. Zarówno te działające od lat, jak i nowo powstające wpisują się bardzo dobrze w kulinarny krajobraz polskich miast.
Konkurencyjne ceny i najlepiej dopasowana oferta
Darmowa dostawa już od 150zł. Zamów teraz!
Ponad 4000 produktów najwyższej jakości
Sprawna komunikacja na każdym etapie transakcji