favicon

Pielmieni ukraińskie – historia ze smakiem

pielmieni-ukrainskie-scaled

Choć pielmieni pochodzą z Syberii i wciąż są tam popularną potrawą, to jednak prawdziwą sławę zdobyły na Ukrainie. Poznajmy je lepiej.

Pielmieni – czym są?

Pielmieni to pierogi z farszem z surowego mięsa. Ich ojczyzną jest Syberia, a nazwa w języku Korni oznacza „chlebowe ucho”. Zgodnie z przekazami podobno do mięsa na uralskie pielmieni mieszkańcy wkładali rąbany lód, dzięki temu łatwiej było je skleić. Co więcej, w ten sposób przenosili wodę, co bardzo ułatwiało ich gotowanie.
Pielmieni ukraińskie jest tradycyjnym daniem regionu, dlatego warto sprawdzić, jak je przyrządzać.

Jak zrobić pielmieni?

Ciasto na pielemieni jest wyjątkowo proste do zrobienia. Wystarczy uformować je z takich składników jak:

  • 40 dag przesianej mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody.

Ciasto wyrabia się w tradycyjny sposób, a więc mąkę należy przesiać i wysypać na stolnicę. Zrobić w mące zagłębienie, dorzucić sól, jajka oraz dolać wody. Po zagnieceniu ciasta, trzeba je odstawić na pół godziny przykryte ściereczką. Następnie powinniśmy je rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy 4-5 cm. Przyda nam się do tego forma do wykrawania.

Aby ułatwić sobie robienie piermieni przydatna okaże się forma do pielmieni. Dzięki temu szybko i bez zbędnego wysiłku jesteśmy w stanie wyciąć dużo tego rodzaju pierożków. Nie można również zapomnieć o farszu na pelmieni. Oczywiście nie musimy już, tak jak np. to było w przypadku pierwszych tego rodzaju pierożków o nazwie pielmienie sybirskie, dodawać do wnętrza lodu, ale przyda nam się pół szklanki zimnej, przegotowanej wody. Inne istotne składniki do farszu na pielmini to 20 dag wołowiny, 20 dag wieprzowiny, 2 cebule żółte, sól, pieprz, majeranek oraz 2 ząbki czosnku. Surowe mięso należy zmielić, następnie dodać cebulę i ponownie zmielić. Do takiej mieszanki dodajemy sól, pieprz oraz wodę. Teraz nakładamy farsz na przygotowane ciasto. Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku, najlepiej bezpośrednio przed podaniem.

Sos do pielmieni

Pielmieni ukraińskie doskonale smakuje z rożnymi dodatkami. Jeżeli chcesz lepiej poznać tradycyjne pielmieni oryginalny przepis zakładał, że trzeba je zjeść z dość sporą porcją śmietany. Ten pieróg ukraiński bardzo chętnie serwowany jest z musztardą, octem, masłem czy pieprzem.
Pielmieni te doskonale nadają się do zamrażania. Dlatego za jednym zamachem można zrobić więcej porcji i potem jedynie wrzucać do gotującej się wody.
Tego rodzaju pierożki to źródło białka, potasu, żelaza, cynku, jak również tłuszczu i kalorii, dlatego chcąc utrzymać szczupłą sylwetkę, nie należy przesadzać z ich spożywaniem. Mimo to warto sięgnąć po nie od czasu do czasu, bo są niezwykle pysznym daniem. A na deser polecamy pyszne cukierki Roshen i słodką chałwę ukraińską.

Kategorie produktów