favicon

Pampuszki — ukraińskie bułeczki z czosnkiem

pampuszki-ukrainskie-przepis-scaled

Zapach świeżego pieczywa mieszający się z aromatem czosnku… czujecie to? To właśnie wyjechały z pieca pampuszki, czyli czosnkowe bułeczki pochodzące z Ukrainy. Nie należy ich mylić z pampuchami, czyli bułkami przyrządzanymi na parze. Pampuszki są niewielkie, pulchne i pyszne. Są tradycyjnym dodatkiem do barszczu, ale równie dobrze będą smakować same, z masłem lub na przykład jako dodatek do gulaszu.

Pampuszki drożdżowe — przepis

Do przygotowania pampuszków potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Mąka, woda, drożdże, czosnek oraz odrobina cukru i soli to niezbędne składniki, które połączone dadzą pulchne, a na wierzchu chrupiące bułeczki.

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki
  • 6 g soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko

Jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie pampuszków świeże drożdże można zastąpić drożdżami instant. Z kolei w sezonie wiosennym, zamiast ząbków czosnku można użyć liści czosnku niedźwiedziego.

Jak przygotować pampuszki ukraińskie?

Przygotowanie drożdżowych bułeczek z czosnkiem jest łatwe, ale wymaga nieco cierpliwości, ponieważ jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego trzeba mu dać wyrosnąć. Mając drożdże świeże, można zdecydować się na dwa sposoby robienia ciasta. W pierwszej wersji zaczyn wykonujemy z drożdży, cukru, ciepłej (maksymalnie 38 stopni Celsjusza) wody oraz 200 g mąki. Wymieszane składniki przykrywamy folią i odstawiamy na całą noc do lodówki. Szybszy sposób to wymieszenia drożdży z cukrem i ciepłą wodą oraz łyżką mąki i odstawienie w ciepłe miejsca na 15-20 min, aż zaczną pracować. Z kolei używając drożdży instant, można ciasto wyrobić od razu lub wykonać zaczyn 15-20 minutowy.

Gdy zaczyn jest gotowy (odpowiednio po całej nocy lub 15-20 minutach) mieszamy go z resztą mąki i solą i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Wyrabiać można zarówno ręcznie na stolnicy lub w misce, jak i mikserem z hakiem.

Gdy ciasto jest wyrobione, dzielimy je na 8 części i formujemy z niego kulki. Układamy je na żeliwnej patelni, w naczyniu żaroodpornym lub tortownicy o średnicy 24 cm, tak, żeby tworzyły coś na wzór kwiatu. Teraz czas na wyrastanie. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. Gdy są już wyrośnięte, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Pieczemy 20-25 min aż się zarumienią na ustawieniu góra- dół.

W międzyczasie mieszamy olej z przeciśniętymi przez praskę lub startymi ząbkami czosnku oraz posiekaną natką pietruszki. Po wyjęciu z pieca pampuszki natychmiast smarujemy olejem z czosnkiem i pietruszką i zostawiamy do wystygnięcia.

Niektóre gospodynie smarują pampuszki olejem z czosnkiem jeszcze przed włożeniem do pieczenia, co powoduje, że aromat lepiej wnika w ciasto. Wybór sposobu zależy już od indywidualnych preferencji każdego.

Pampuszki czosnkowe to wspaniały dodatek do barszczu i innych potraw, a ich aromat jest niepowtarzalny. Także wygląd bułeczek sprawia, że aż chce się po nie wyciągnąć rękę. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że słowo „pampuszka” jest też używane w języku ukraińskim na pieszczotliwe określenie pulchnego dziecka lub kobiety o bardziej obfitych kształtach.

Kategorie produktów