favicon

Dolma – gruzińskie gołąbki zawijane w liściach winogron

dolma

Stwierdzenie, że gołąbki to jedno z najpyszniejszych dań nie jest nadużyciem. Polacy, ale i mieszkańcy wschodnich państw, wprost kochają tę potrawę. Nic dziwnego! Czy można się oprzeć pysznemu farszu zawiniętemu w liść kapusty albo winogron? Czy znacie kogoś kto nie lubi gołąbków? My też nie! Jeśli chcesz spróbować gołąbków z liści winogron koniecznie musisz to przeczytać.

Kuchnia gruzińska

Kuchnia tatarska słynie z różnorodności i bogactwa smaków. Jest ona bardzo zdrowa i jednocześnie bardzo kaloryczna. Dlaczego? Podstawą większości gruzińskich dań jest mięso, a zwłaszcza baranina. Kolejnym produktem, który z wielką chęcią jest zjadany przez Gruzinów są orzechy laskowe, które służą jako dodatek do potraw. Ze względu na panujący w Gruzji klimat, warzywa są nierozłącznym elementem każdego posiłku. Na uwagę zasługuje sposób serwowania dań, które są zawsze świeże, ponieważ zwykle przyrządza się je na oczach gości.

Dolma – gruzińskie gołąbki w liściach winogron

Słowo ,,dolma” wielu osobom może przypominać wakacje w Grecji lub Turcji. Skojarzenia te są jak najbardziej zasadne. Różnorodność smaków w kuchni gruzińskiej jest wywołana kontaktami tej ludności z Mongołami, którzy utrzymywali stosunki z Turcją, Grecją czy ukraińską ludnością. Dzięki tym powiązaniom, Gruzini pozyskali nie tylko nowe towary, ale i całe potrawy, które zapisały się na stałe w gruzińską kuchnię. Stąd też niezwykle popularne takie dania jak: gołąbki zawijane w kiszone liście winogron lub gołąbki zawijane w marynowane liście winogron.

Dolma – przepis

Podstawą gruzińskiej dolmy jest farsz z baraniny oraz ryżu i przypraw. Farsz ten jest zawijany w podobny sposób, jaki jest nam znany przy domowej produkcji gołąbków, z tym wyjątkiem, że nie jest on zawijany w kapustę, a w liście winogron. Najczęściej wykorzystuje się do tego kiszone/marynowane liście winogron, ale można także użyć liści lipy, a nawet pokrzyw. Absolutnym warunkiem tego, aby nasza dolma była pyszna są odpowiednio dobrane liście winogron. Idealne liście, w które zwijamy nasz farsz charakteryzują się tym, że są młode, a także mają odpowiednią grubość. Gdy nasze gruzińskie gołąbki zawiniemy, musimy je dusić do miękkości ryżu. To właśnie sposób ich przyrządzenia jest czynnikiem wpływającym na ich bardziej znaną w Polsce nazwę – gołąbki zawijane.

Idealne liście winogron – sklep

Ze względu na ukształtowanie terenu oraz klimat, w jakim znajduje się Polska liście winogron, które tutaj rosną, są mięsiste i grube. Niestety, takie liście nie nadają się do przyrządzenia smacznej dolmy. Pewnie zastanawiasz się, gdzie kupić liście winogron. Jeśli chcesz skosztować tej wspaniałej potrawy i przenieść się w najdalsze zakątki świata, koniecznie odwiedź sklep best-market.pl, który w asortymencie posiada kiszone i marynowane liście winogron, niezbędne do zrobienia gołąbków z liści winogron. Zakup w sklepie, który oferuje towary zza wschodniej granicy, bezpośrednio od rodzimych producentów, jest gwarantem najwyższej jakości produktów.

Kategorie produktów