favicon

Bliny – jedno danie na wiele sposobów. Jak przygotować bliny?

bliny-przepis-scaled

Bliny to jedno z narodowych dań Ukrainy. Nasi wschodni sąsiedzi uwielbiają ten przysmak! Możemy go przyrządzić zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Jedzony jest na śniadanie, obiad i kolację. Bliny znajdziemy również w restauracjach. Jak się je przyrządza i z czym podaje, o tym opowiemy Wam w tym artykule.

Czym są bliny?

Bliny to potrawa, która może kojarzyć się z dobrze nam znanymi naleśnikami. To cienkie placuszki przyrządzane podobnie do nich oraz również smażone na małej ilości oleju. Jednak składniki blinów są nieco inne. Na początku była to potrawa biedoty, ponieważ zawierała w sobie łatwo dostępne i tanie składniki. Z czasem zyskała coraz większą popularność na stołach naszych wschodnich sąsiadów. Pojawia się również na stołach polskich, szczególnie na terenie kresów.

Podawane są na słodko z dżemami, miodem, powidłami, owocami, słodkim twarożkiem, czekoladą Roshen. Podawane są także na słono z kiełbasą ukraińską, boczkiem, podsmażoną cebulką i sało, słonym twarożkiem, śmietaną. Kawior także jest popularnym dodatkiem do blinów kiedy chcemy spróbować trochę luksusu.
Jak widać są bardzo uniwersalną podstawą wielu dań. W jeden dzień możemy je jeść na deser, w następny na obiad.

Przepis na klasyczne bliny

Klasyczny przepis na bliny zawiera w sobie drożdże, a jego podstawą jest mąka pszenno-gryczana.

Do ich przyrządzenia potrzebujemy:

  • 400 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Zaczynamy od przyrządzenia zaczynu. Do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodajemy drożdże i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie pracować. W międzyczasie ubijamy białko na sztywno. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Do dużej miski dodajemy mąkę, żółtko, sól i roztopione masło. Dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie dodajemy biało i ponownie mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (w wersji wytrawnej mogą być również smażone na odrobinie smalcu). Bliny będą gotowe, gdy ich obie strony będą mieć złotobrązowy kolor.

Jeśli chcemy przyrządzić wersję na słodko, możemy również dodać nieco cukru do ciasta.

Przepis na bliny ziemniaczane

Bliny ziemniaczane są wyjątkową odmianą blinów. Serwowane z kiełbaską lub mięsnym farszem smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • ok łyżki posiekanej cebulki
  • 1 jajko
  • sól – szczypta

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce, odsączamy, przy czym pozostawiamy wodę z nich wyciśniętą.
Z miseczki delikatnie odlewamy wodę, uważając, aby nie wylać nagromadzonej się skrobi (gdy jest jej mało możemy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej).
Odciśnięte ziemniaki mieszamy z jajkiem, cebulką i solą. Smażymy na po kilka minut z obu stron.

Kategorie produktów