favicon

Barszcz ukraiński – tradycyjny przepis

barszcz-ukrainski-przepis-prosty-scaled

Potrawa ta cieszy się dużą popularnością nie tylko na terenie Ukrainy, ale także w Polsce. Doczekała się ona setek modyfikacji, ulepszeń uzależnionych od indywidualnych preferencji osób ją przyrządzających. Większość barszczy, jakie serwują nam restauracje, daleko odbiega od tego, co w rzeczywistości ukraińskie panie domu podają do stołu. Jaki jest przepis na barszcz? Jak się robi barszcz ukraiński? Czym doprawić barszcz? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule.

Historia barszczu ukraińskiego

Barszcz to wyjątkowe danie, które cieszy się międzynarodową sławą. Właściwie pochodzenie tej potrawy nie jest jasne. Ukraińcy uważają, że to oni są twórcami barszczu. Jeśli porozmawiasz z Polakiem to on uzna, że barszcz przygotowany z marynowanych buraków jest jego daniem narodowym. Gdy zapytasz Litwina, stwierdzi że to jego kraj wymyślił lecznicze działanie barszczu. Niestety, jedzenie nie ma zdolności przetrwania na długie wieki, dlatego też żaden z archeologów nie wykopał jeszcze garnka z barszczem ukraińskim, aby jednoznacznie stwierdzić, kto nadał początek tej zupie.

Jedno jest pewne – wszyscy Słowianie przejęli barszcz jako ,,nasz”, ale to właśnie Ukraińcy mogą przypisać sobie do niego najwięcej praw. Jak podają źródła, zupa barszcz ukraiński i jej przepis mógł istnieć na ziemiach ukraińskich jeszcze przed czasami chrześcijańskimi. Pierwsza pisemna wzmianka o ,,barszczu” pojawiła się dopiero w XV wieku. O tym jak się robi barszcz wiedzą najlepiej jego odkrywcy. Tradycyjny barszcz ukraiński zaczął ewoluować za czasów panowania Piotra I, który to wraz z objęciem władzy zasadził pierwsze na słowiańskich ziemiach pomidory, a także ziemniaki, które zastępowały popularną wówczas rzepę. Warzywa te na stałe wpisały się w przepisy barszczu ukraińskiego.

Jak zrobić barszcz ukraiński? Pyszna zupa ze Wschodu

Obecnie jest około 30 przepisów na barszcz ukraiński tradycyjny, a jego smak jest uzależniony od miejsca na Ukrainie, w którym powstaje. Na zachodzie barszcz jest bardziej słodki w porównaniu do wschodu, gdzie gotuje się go bez kapusty i jest bardzo podobny do swojego polskiego odpowiednika. W pozostałych częściach Ukrainy smak barszczowi nadają pomidory. Jest barszcz czernihowski z fasolą, barszcz kijowski ze smalcem, czosnkiem i kwasem buraczanym, barszcz połtawski z kluseczkami, barszcz odeski z gęsiną, barszcz lwowski z kiełbasą. Jest barszcz zielony, a także podawany na zimno. W kilku regionach Ukrainy barszcz posypuje się mąką, a dla uzyskania kwaśnego smaku dodaje się kwaśną śmietanę.
Każda gospodyni domowa ma swój barszcz i własne tajemnice jego przyrządzania, które zwykle przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Barszcz ukraiński tradycyjny według ludowych powiedzeń, powinien być tak gęsty, żeby stała w nim łyżka. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować barszcz ukraiński, czym doprawić barszcz, koniecznie przeczytaj prosty przepis na zupę.

Barszcz ukraiński – prosty przepis

Jak zrobić barszcz?

1. Aby przygotować bulion, potrzebujesz mięsa wołowego lub wieprzowego z kością. Jeśli użyjesz mięsa z kością bulion będzie smaczniejszy. Włóż mięso do garnka, zalej 1,5-2 litrów zimnej wody. Obserwuj bulion, a gdy zacznie wrzeć i pojawi się szumowina, zbierz ją, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 1,5 godziny.

2. Umyj i obierz buraki (2 małe buraki), marchew (1 średniej wielkości) i cebulę (3 średniej wielkości). Zetrzyj buraki i marchewkę na dużej tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wlej olej na patelnię i smaż cebulę i marchewkę przez 5 minut. Następnie dodaj buraki i skrop je sokiem z cytryny. Po 5 minutach smażenia buraków dodaj koncentratu pomidorowego (2 łyżki) i smaż kolejne 7 minut.

3. Po ugotowaniu bulionu wyjmij mięso, a do wywaru dodaj pokrojoną i podsmażoną na patelni kapustę (300g świeżej białej kapusty), następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki (4 sztuki). Podczas gotowania się ziemniaków oddziel mięso od kości, pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru i dodaj soli do smaku.

4. Wrzuć liść laurowy i warzywa podsmażone na patelni. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Jakie przyprawy do barszczu? Czym doprawić zupę?

Kwestia tego, jak doprawić barszcz, jest uzależniona wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji. W tradycyjnym ukraińskim barszczu można trochę zmiażdżonego czosnku, zmielonych goździków lub czarnego pieprzu. Wszystkie przyprawy do barszczu ukraińskiego niezbędne do wykonania tej potrawy można znaleźć w sklepie best-market.pl, który oferuje towary wprost od naszych ukraińskich sąsiadów, z dostawą do domu.

Kategorie produktów