Ostatnie dziesięciolecie przyniosło wzmożone zainteresowanie ekologiczną żywnością i zdrowymi produktami spożywczymi. Coraz większą popularnością cieszą się tzw. superfood – żywność pochodzenia naturalnego, nieprzetworzona, szczególnie bogata w wartości odżywcze, o pozytywnym działaniu na ludzki organizm.
Do superfoods należą algi morskie. Niewymagające i łatwe w uprawie, smaczne a przy tym wyjątkowo zdrowe, wodorosty wkroczyły do polskiej kuchni przede wszystkim jako składnik sushi. Dziś na szczęście nie są już daniem elitarnym i drogim – możemy je kupić w formie sałatki z wodorostów lub do samodzielnego przygotowania.

Algi morskie – zdrowie na talerzu

W Polsce oferta wodorostów jest nadal uboga, jednak coraz więcej sklepów włącza je do swojej oferty. Na naszych stołach coraz częściej pojawiają się spirulina, chlorella oraz wakame. Sałatka z wodorostów wakame to nieocenione źródło składników niezbędnych dla zachowania zdrowia.
Tzw. sałata morska szczególnie polecana jest kobietom w ciąży, zawiera bowiem bardzo duże ilości kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Kwas foliowy najczęściej bywa obecnie suplementowany w formie tabletek, ponieważ trudno jest dostarczyć go do organizmu we właściwej ilości. Algi morskie sałatka z których jest nie tylko zdrowa, ale także pyszna, stanowią doskonałe źródło pozyskiwania tej witaminy.

Sałatka z glonów i wodorostów jest pyszna

Wodorosty to także nieocenione źródło wapnia – podstawowego budulca kości i zębów, jak również żelaza, odpowiadającego za transport tlenu do wszystkich komórek ciała. Sałatka z glonów dostarczy nam również manganu, bez którego niemożliwe jest prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia. Algi morskie są także skarbnicą witamin z grupy B, regulujących szereg funkcji naszego organizmu – m.in. metabolizm, gospodarkę hormonalną, pracę układu nerwowego, prawidłowe widzenie, dobry stan skóry i paznokci, a nawet zdrowie psychiczne. Ponadto w wodorostach znajdują się kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla utrzymania w dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego, oraz karotenoidy – naturalne przeciwutleniacze spowalniające starzenie się komórek. Jak większość produktów morskich, wodorosty są bogatym źródłem jodu, niezbędnego dla prawidłowej gospodarki hormonalnej.
Algi morskie stanowią doskonałą podstawę sałatek. Są smaczne, niskokaloryczne i sycące, dlatego wykorzystuje się je w walce z otyłością i cukrzycą typu II. Doskonale komponują się np. z marchewką, bakłażanem, sezamem, imbirem, grzybami czy rybami. Sprawdź zakładkę algi morskie gdzie kupić możesz sałatki z wodorostów z różnymi dodatkami, jak również algi w oleju, z których samodzielnie przyrządzisz wybrane danie.

Kapusta morska – warzywo przyszłości

O ile zdeterminowany polski konsument może przy odrobinie wysiłku kupić algi morskie, to morska kapusta (czyli modrak morski) jest u nas nadal nowością. Do tej pory stosowany był głównie jako roślina ozdobna, ze względu na duże niebieskawe liście i drobne białe kwiaty.
Tymczasem na Wschodzie kapusta morska spożywana jest w formie sałatek, podobnie jak wodorosty. Jest to warzywo wyjątkowo smaczne, przypominające nieco kalafior lub szparagi. Można je jeść po ugotowaniu (najlepiej na parze), a także na surowo. Młode pędy są chrupkie i mają orzechową nutę, natomiast liście przypominają nieco szpinak.
Morska kapusta jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Stanowiła nieodzowny prowiant na statkach starożytnych wschodnich żeglarzy, ponieważ chroniła przed szkorbutem. Dziś natomiast mamy możliwość wypróbowania jej we własnej kuchni.