Zupa jest potrawą, która często gości na naszych stołach. Jako danie samo w sobie lub jako starter przed pierwszym daniem, jest podawana zarówno w domach, jak i restauracjach. Gęste sycące zupy mogą stanowić idealne rozgrzanie w chłodny jesienny wieczór lub lekki zamiennik w postaci chłodnika w upalne lato Praktycznie każdy zna przepis na chociaż jedną zupę, najczęściej rodzimą, tradycyjną. Warto jednak sięgać po przepisy z innych krajów. Dobrym pomysłem na urozmaicenie naszego menu będzie soljanka.
Z pewnością choć raz słyszeliśmy o takim daniu jak solianka. Solianka znana jest również pod nazwą soljanka, czy też solanka. Jest tradycyjnym daniem ukraińskim, które coraz częściej możemy spotkać również w Polsce. Jej dokładne pochodzenie nie jest nam bliżej znane. Zupa solianka uważana była za zupę chłopską. Podawana byłą głównie na święta, a w późniejszym czasie jako dodatek do wódki, na szlacheckich stołach w tej roli królował kawior. Obecnie możemy spotkać ją w wielu restauracjach na Ukrainie, a coraz częściej również w Polsce.
Jak wskazuje sama nazwa soljanka łączy w sobie smak słony i kwaśny. Niezwykle aromatyczna, gęsta i sycąca zupa będzie idealnym daniem na chłodniejsze wieczory. Przepis na soljankę przewiduje kilka jej wersji. Zależnie od upodobań możemy przygotować ją na trzech różnych wywarach mięsnym, rybnym lub grzybowym z dodatkiem warzyw marchewki, pietruszki, pora. Wywar powinien być sporządzony z więcej niż jednego rodzaju mięsa – gotowanego, smażonego, wędzonego, ryb– gotowanych, wędzonych, lub grzybów- suszonych, marynowanych. W celu zakwaszenia wywaru dodaje się sok z cytryn lub też wodę z ogórków, wraz z pokrojonymi lub startymi na tarce kiszonymi ogórkami. W celu zagęszczenia zupy można dodać również ziemniaki. Możemy spotkać także przepisy z dodatkiem pieczarek, kaparów, oliwek. Zupa solianka ukraińska tradycyjnie podawana jest z plasterkiem cytryny, natką pietruszki oraz gęstą kwaśną śmietaną, a także kromką świeżego chleba.
Pomimo różnorodności przepisów solianka ukraińska najlepiej smakuje w oryginalnym wydaniu. Każdy kto odwiedzi w przyszłości Ukrainę powinien koniecznie spróbować tej regionalnej potrawy. Jednak, gdy, zdecydujemy się przyrządzić potrawę w zaciszu domu, warto skorzystać z przepisów znalezionych na stronach internetowych. Solianka przyrządzona we własnej kuchni będzie równie pyszna. Hasła takie jak solianka zupa, solijanka zupa, solianka przepis, solanka przepis pomogą nam odnaleźć najodpowiedniejszy dla nas wariant solianki.
Składniki:
250-300 g wołowiny
250-300 g wieprzowiny
boczek wędzony i kiełbasa swojska ukraińska – dobrej jakości, po małym kawałku
2 cebule średniej wielkości
pół główki czosnku, najlepiej polskiego
5-10 ogórków kiszonych, w zależności od oczekiwanej kwasowości
100-200 ml zalewy z ogórków
1/3-1/2 selera, 2 marchewki średniej wielkości, 1 korzeń pietruszki, kawałek pora
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
cytryna
do posypiania wedle gustu koperek lub pietruszka zielona
śmietana do zabielenia
Sposób przygotowania: