PL RU UK
0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

PL RU UK
0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

PL RU UK
0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Smażone kabaczki – letni przysmak z Ukrainy

smażony kabaczek przepis z ukrainy

Smażone kabaczki – letni przysmak z Ukrainy

Kabaczki są jednym z charakterystycznych składników obecnych w ukraińskiej kuchni. Choć nie są rośliną rodzimą, ale trafiły na te tereny z Ameryki Południową przez Włochy i Bałkany, to są tu bardzo lubiane. Najpopularniejszym sposobem przygotowanie jest kabaczek na patelni, choć w ostatnich latach coraz popularniejszy stał się kabaczek pieczony na grillu.

Kabaczek czy cukinia?

Czym jest kabaczek? Odpowiedź na to pytanie jest z jednej strony bardzo zagmatwana, z drugiej zaś prosta. Nazwa odnosi się do podgatunku dyni o wydłużonym, maczugowatym kształcie, który może przybierać kolory od białego przez żółty do ciemnozielonego. Brzmi podobnie do opisu cukinii? No właśnie, bo kabaczek i cukinia to de facto ten sam podgatunek dyni. Skąd więc to rozróżnienie? Ano stąd, że na tereny Ukrainy roślina ta trafiła przez Bałkany, gdzie dynia nazywa się „kabak” i przybrała nazwę „kabaczok”. Z kolei w zachodniej części Europy bardziej rozpowszechniona jest pochodząca z włoskiego nazwa „cukinia”.

Czasem wskazuje się, że kabaczek to tylko cukinia żółta lub o białej skórce, inni z kolei stosują te dwie nazwy zależnie od dojrzałości warzywa. Młode i bardziej soczyste to cukinie, większe zaś, dojrzałe z wyraźnymi gniazdami nasiennymi — kabaczki. Jednak pod względem botanicznym nie różnią się one od siebie niczym, a im młodszy okaz postanowimy przerobić na potrawę, tym będzie on bardziej jędrny, a skórka mniej twarda.

Przepis na smażony kabaczek w panierce

Przyrządzanie kabaczka na patelni jest niezwykle proste i szybkie. Danie jest gotowe w kilkanaście minut i świetnie nadaje się na przekąskę.

Składniki

  • Kabaczek
  • 2 jajka
  • Mąka lub bułka tarta
  • Olej do smażenia 125 ml
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie: posiekane pół pęczka koperku

Jak przyrządzić kabaczek w panierce?

Kabaczka pokroić na plastry o grubości 0,5 do 1 cm i posypać pieprzem i solą. Używając bardziej dojrzałych okazów, można wyciąć z nich gniazda nasienne. Jajka roztrzepać i opcjonalnie dodać do nich posiekany szczypiorek. Mąkę lub bułkę tartą wsypać do płaskiej miski lub talerza. Plastry kabaczka moczyć najpierw w jajku, a następnie w mące lub bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć plastry z obydwu stron aż uzyskają złoto- brązowy kolor.

Inny sposób na kotlety z kabaczka

Smażony kabaczek z wyglądu przypomina kotlet i często jest tak określany. Tradycyjny sposób jego przyrządzania to smażenie na oleju na patelni. Jednak w ostatnich latach coraz popularniejsze jest pieczenie plastrów kabaczka na grillu. Można je wcześniej obtoczyć w jajku i bułce tartej, ale równie dobrze smakują jedynie oprószone solą i pieprzem i umieszczone na ruszcie. Ta wersja nie jest wprawdzie tradycyjną potrawą, ale jest znacznie mniej kaloryczna. Warto zauważyć, że smażony kabaczek jest daniem bezmięsnym, które na pewno przypadnie do gustu wegetarianom.

Jak podawać kabaczek smażony?

Choć smażone kabaczki wspaniale smakują solo, to ich smak można jeszcze bardziej podkreślić przez podanie sosu. Tradycyjnie serwowane są z sosem ze śmietany i zmiażdżonego w prasce czosnku, doprawionym solą, pieprzem i ostrą papryką. Śmietanę można zastąpić jogurtem. Równie dobrym dodatkiem do kotletów z kabaczka będzie pikantny sos pomidorowy albo dip koperkowo-czosnkowy na bazie jogurtu.

Bestsellery

Artykuły

Słownik ukraiński dla początkujących. Podstawowe zwroty po ukraińsku
Kozacki kulisz – przepis na ukraiński przysmak
Sławne osoby z Ukrainy – te nazwiska powinieneś znać
Ukraiński banosz – poznaj przepis na tę sycącą potrawę
Wszystkie prawa zastrzeżone. Best-Market 2022. Design by afisza.com
Zaloguj się