Marchewka po koreańsku – przepis na surówkę rodem ze Związku Radzieckiego

marchewka po koreańsku przepis

Marchew po koreańsku to doskonały sposób na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Jeżeli więc zastanawiasz się, co zrobić z marchewki ten przepis sprawi, że na nowo odkryjesz jej walory. Zobacz, co to za przysmak.

Marchewka po koreańsku – czyli w zasadzie co?

Pewnie wielu z Was zastanawia się, co kryje się pod tą egzotycznie brzmiącą nazwą. Już wyjaśniamy. Marchewka po koreańsku to sałatka, która ogromną popularność zdobyła na terenie byłego Związku Radzieckiego, zwłaszcza w takich krajach jak Ukraina, Białoruś czy Rosja. Jej skład jest bardzo prosty. 

Aby ją przygotować potrzebujemy czosnku, oleju, mieszanki przypraw i oczywiście marchewki. Pomocna będzie również tarka do marchewki po koreańsku, dzięki której słupki tak przetartej marchewki są równe. Jeżeli jednak nie mamy takiego akcesorium kuchennego, nie martwmy się. Nadal możemy przygotować ten specjał. Zamiast trzeć marchewkę na tarce w długie, wąskie słupki, można ją pokroić wzdłuż na cienkie plastry za pomocą obieraczki, a później ostrym nożem przerobić je na słupki 🙂

Marchewka koreańska – czyli związki sałatki z Koreą

Nazwa może mylnie sugerować, że danie pochodzi z Korei. Nie do końca tak jest. Sałatka ta nie jest w ogóle serwowana w Korei. Przysmak powstał w 1937 roku jako reakcja deportowanych z pogranicza sowieckich Koreańczyków na brak składników do tradycyjnych koreańskich przystawek, na przykład panczanu.

Od tego czasu sałatka jest chętnie przygotowywana w wielu byłych republikach radzieckich.

Marchew po koreańsku – jak zrobić?

Niewielka ilość kalorii (sałatka ma ich około 200 kcal w 100 gramach), niezwykle łatwe wykonanie oraz proste składniki to sekret popularności tego przysmaku. Zobacz, jak przygotować tę sałatkę.

Uwaga! Do przyrządzenia tego specjału nie będzie potrzebna żadna wymyślna odmiana marchewki. Określenie „marchew koreańska” odnosi się jedynie do nazwy tej sałatki, nie jest więc typem tego warzywa. 

Koreańska marchewka – przepis

Będą Ci potrzebne: 

  • marchew – 1 kg;
  • cukier – 1 łyżka;
  • ocet – 2 łyżki stołowe;
  • olej – 50 g;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • czosnek – 1 lub więcej ząbków – na ile masz ochotę;
  • przyprawa do marchewki po koreańsku – połącz czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir, słodką paprykę, ostrą paprykę, czosnek granulowany lub wybierz propozycję przyprawy ze sklepu Best Market.

Sposób wykonania:

Zetrzyj marchewkę na tarce. Odsącz ją z wody. Posól solą, dodaj cukru oraz octem. Mieszaj przez co najmniej trzy minuty. Odstaw ją na co najmniej 15 minut. Rozgrzej olej na patelni i doprowadź go do wrzenia. Tak przygotowanym wrzącym olejem zalej marchewkę. Przypraw przyprawą po koreańsku i dodaj czosnek. Wymieszaj sałatkę ponownie.

Uwaga! Aby składniki dobrze się przegryzły, podpowiadamy, by sałatkę przygotować dzień przed podaniem.

Jeżeli szukasz pomysłu na przetwory z marchewki, ta sałatka jest doskonałą propozycją. Taka marchewka to nie tylko smaczne przetwory, ale również propozycja prosto na świąteczny stół.

Proponowane produkty
Udostępnij ten artykuł
Share on facebook
Facebook
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Podobne artykuły