PL RU UK
0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

PL RU UK
0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

PL RU UK
0,00  0
Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kiszony arbuz – niezwykły przysmak z Ukrainy

kiszony arbuz

Czymże byłoby lato bez arbuza? Każdy kawałek tego soczystego owocu nie tylko doskonale orzeźwia, ale także dostarcza nam wiele przeciwutleniaczy pozytywnie wpływających na nasz organizm. Niektórzy kochają arbuza za jego smak, inni za to, że znakomicie może zastąpić sok. Choć arbuzy wielu z nas kojarzą się z Hiszpanią czy Grecją, to należy pamiętać, że są hodowane także na Ukrainie. Tak słodkich arbuzów, jak te pochodzące z południa tego kraju, nie ma nigdzie indziej na świecie. Warto więc zachować ich smak na dłużej i przywieźć w formie przetworów.

Arbuz marynowany – dlaczego warto mieć go w kuchni?

Na Ukrainie, bardzo dużą popularnością cieszą się marynowane arbuzy. Obrane i pokrojone w kostkę kawałki arbuza lądują w roztworze wody i octu. Następnie taka mieszanina z dodatkiem owocu jest chwilę gotowana. Na koniec dodaje się do niej przyprawy: sól, pieprz oraz koperek i umieszcza wrzące w wyparzonych słoiczkach.

Tak przygotowane arbuzy są nie tylko wspaniałym pikantnym dodatkiem do wielu potraw, ale zachowują także wszystkie właściwości odżywcze.  Sięgając po arbuzy w wersji marynowanej mamy nie tylko nietypową wersję tego przysmaku, ale także bombę przeciwutleniaczy. Arbuz zawiera m.in. witaminę A i C, potas, magnez, likopen oraz citrulinę. Dzięki ich obecności skutecznie może opóźniać starzenie się organizmu, chronić przed rozwojem choroby nowotworowej, przyspieszać przemianę materii oraz nawadniać organizm.

Dodatkową zaletą marynowanych arbuzów jest ich intensywniejszy smak i lepszy aromat. To sprawia, że tak przygotowane ruskie arbuzy – jak niektórzy o nich mówią – są wyśmienitą przekąską. Jeżeli masz na nią ochotę, to prawdziwe ukraińskie konserwowane arbuzy możesz kupić w Best Market: https://best-market.pl/produkt/arbuz-konserwowany-klasyczny-lackmann-950g/

Marynowany arbuz to smak i jakość w jednym.

Zadziwiające przetwory z arbuza

Oprócz marynowanych arbuzów ukraińskich, ten owoc można zjeść także w innych, ciekawych formach:

Kiszony arbuz – naturalny probiotyk

Równie smaczne są kiszonki zrobione z arbuza ze skórką. To znakomite połączenie kwaśnego smaku ze słodkim, które będzie miłą odmianą w codziennej diecie. Kiszone owoce nie tylko zachowują swoje właściwości – tak jak w przypadku tych marynowanych, ale wytwarzają naturalne probiotyki pozytywnie wpływające na nasz układ trawienny. 

Co więcej, arbuzy kiszone są ze skórką, a to właśnie w niej znajduje się aż 95 proc. wszystkich składników odżywczych tego owocu. Skórka to także źródło błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit, a także wspomaga procesy odchudzania. Zawarta w arbuzie cytrulina ma kluczowe znaczenie w procesie tworzenia innego argininy, która zmniejsza zmęczenie, wzmacnia odporność oraz przyspiesza gojenie się ran. Sięgaj więc po pikle z arbuza bez wyrzutów sumienia.

Wędzony arbuz – prawie jak szynka dla wegetarian

Coraz większą popularność zdobywają także wszelkiego rodzaju wędzonki, także te z arbuza. Arbuz przed obróbką termiczną jest nacinany, a następnie wędzony z dodatkiem takich przypraw jak oregano, pieprz, popiół dębowy czy kolendra. Dzięki temu zyskuje aromat przypominający zapach pieczeni. 

Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, a mają wielką ochotę na jego skosztowanie. Wędzony arbuz może smakiem i aromatem przypominać mięso.

Masz ochotę na arbuza w nietypowym, ukraińskim wydaniu? Sięgnij po całą ofertę konserwowanych ukraińskich arbuzów w Best Market i rozkoszuj się smakiem lata.

Bestsellery

Artykuły

Woda mineralna Borjomi – zdrowie zaklęte w kropli
Młynci – czyli naleśniki po ukraińsku
Solianka – wschodnia zupa: przepis tradycyjny
Pampuszki — ukraińskie bułeczki z czosnkiem
Wszystkie prawa zastrzeżone. Best-Market 2022. Design by afisza.com
Zaloguj się